Omenirea, în pericol. În Siberia au fost descoperite virusuri ucigaşe ce pot decima populaţia planetei

Virusuri ucigaşe din antichitate se dezgheaţă acum la cercul polar arctic, unde gheaţa a început să se topească. Recent, cercetătorii au anunţat că au descoperit virusuri active, în straturile de gheaţă topite ale Siberiei. Unii oameni de ştiinţă se tem că omenirea ar putea fi decimată dacă virusurile ar scăpa de sub control.

14 oct. 2015, 13:46
Omenirea, în pericol. În Siberia au fost descoperite virusuri ucigaşe ce pot decima populaţia planetei

Luna trecută, cercetătorii au anunţat că studiază un virus gigantic numit Mollivirus sibericum, vechi de 30.000 de ani. Acesta a fost găsit în Siberia, funcţional şi capabil să infecteze amiba, unul dintre cele mai simple animale unicelulare. Pe lângă dimensiunea neobişnuită, Mollivirus sibericum are şi alte trăsături care îl diferenţiază de virusurile normale. De exemplu, are peste 500 de gene. Comparativ, HIV are „doar” nouă gene.

Citeşte şi Gheţarii se topesc de două-trei ori mai repede decât în secolul trecut

Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă găsesc virusuri care schimbă tot ce se ştia despre ele. Mimivirus, descoperit în 2003, are 1.200 de gene şi de doua ori latimea virusurilor obisnuite. Însă, abia după descoperirea recentă a virusului Mollivirus sibericum, au apărut îngrijorări legate de faptul că, odată dezgheţat, acesta poate „evada” şi îmbolnăvi mulţi oameni.

Citeşte şi Elixirul tinereţii veşnice a fost descoperit în gheaţă. Descoperire epocală a savanţilor ruşi VIDEO

La polul opus, savanţii ruşi cred că au descoperit în gheţurile siberiene elixirul tinereţii. O bacterie veche de 3 milioane de ani deţine se pare secretul nemuririi.