OMS anunţă sfârşitul pandemiei în Europa. Ne apropiem de „încetarea focului” şi o „pace durabilă”

OMS anunță că Europa s-ar putea afla înaintea sfârșitului pandemiei de COVID. Anunțul a fost făcut, joi, de directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge.

03 feb. 2022, 14:12
OMS anunţă sfârşitul pandemiei în Europa. Ne apropiem de „încetarea focului” şi o „pace durabilă”

OMS are veşti bune pentru europeni. Potrivit acestuia, situația pandemică din Europa este influențată de imunizarea puternică a populațiilor și de severitatea mai scăzută a variantei Omicron.

Odată cu sfârșitul iernii, „această perioadă de protecție mai ridicată trebuie privită ca o ‘încetare a focului’ care ne-ar putea aduce o pace durabilă”, a estimat oficialul OMS.

El avertizat, însă, că situația se va menține doar dacă imunitatea va fi menținută prin continuarea campaniilor de vaccinare și monitorizarea noilor variante.

Certificatul verde nu mai este OBLIGATORIU la intrarea în restaurante
În cele 53 de state membre ale regiunii OMS Europa, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, numărul contaminărilor a crescut odată cu apariția variantei Omicron care a devenit dominantă.

Aproape 12 milioane de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, conform datelor OMS. Este cel mai mare număr de noi infectări de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.

Raport OMS: Decesele la nivel global asociate COVID-19, în creştere cu 9% în ultima săptămână 

Decesele asociate COVID-19 au crescut cu 9% la nivel global în ultima săptămână, fapt ce confirmă că progresia puternică a numărului de noi infectări provocate de varianta Omicron începe să se reflecte şi în ceea ce priveşte mortalitatea, potrivit datelor publicate miercuri în raportul săptămânal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.

Numărul deceselor săptămânale asociate COVID-19 a ajuns la 59.000 la nivel global, iar noile cazuri diagnosticate s-au ridicat la 22 de milioane în ultima săptămână, conform raportului epidemiologic al OMS.

Masca de protecţie nu mai este obligatorie în aer liber. Cluburile se deschid în două săptămâni
Numărul total al contagierilor confirmate de la începutul pandemiei în urmă cu doi ani a depăşit 370 de milioane, iar cel al deceselor a ajuns la 5,6 milioane.

Numărul săptămânal al deceselor asociate COVID-19 a crescut mai ales în zona de sud-est a Asiei, cu precădere în India, care a raportat o creştere cu 41% faţă de săptămâna precedentă, urmată de regiunea Mediteranei orientale (+32%) şi de continentul american (+16%).

Africa a fost singura regiune care a înregistrat o reducere a numărului de decese (-7%), în timp ce incidenţa deceselor s-a menţinut stabilă ca şi în săptămâna anterioară în Europa şi în zona Pacificului Occidental, care include China şi alte ţări precum Vietnam şi Cambodgia, alături de Australia.

În ceea ce priveşte clasamentul pe ţări, numerele cele mai mari de decese au fost înregistrate în Statele Unite, India, Rusia, Brazilia şi Italia.

Potrivit raportului epidemiologic al OMS, bazat pe secvenţierile genetice efectuate în ultimele 30 de zile şi care au intrat acum în bazele de date, varianta Omicron reprezintă deja 93,3% din toate mostrele colectate şi a fost detectată în cel puţin 57 de ţări. În schimb, varianta Delta, predominantă în urmă cu câteva săptămâni, reprezintă doar 6,7% din totalul cazurilor confirmate.