OMS, informaţii de ultimă oră despre Omicron: Se răspândeşte mai repede, iar vaccinurile sunt mai puţin eficiente

Varianta Omicron a noului coronavirus pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, provocând simptome mai puţin severe şi făcând vaccinurile mai puţin eficiente, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

13 dec. 2021, 09:58
OMS, informaţii de ultimă oră despre Omicron: Se răspândeşte mai repede, iar vaccinurile sunt mai puţin eficiente

Varianta Omicron este de acum prezentă în 63 de ţări, a explicat OMS într-o şedinţă tehnică, ale cărei concluzii confirmă declaraţiile făcute de reprezentanţii organizaţiei în ultimele zile.

Potrivit OMS, varianta Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care continuă să provoace majoritatea cazurilor de infectare pe plan mondial. Acea răspândire mai rapidă a variantei Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puţin prevalentă, ci şi în Marea Britanie, unde această variantă este dominantă.

Experţii de la OMS nu ştiu pentru moment – din cauza lipsei de date suficiente – dacă rata mare de răspândire în populaţii cu imunitate ridicată provine din faptul că Omicron „evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinaţie între cei doi factori”.

OMS prevede că este „probabil ca Omicron să depăşească Delta în zonele în care există transmitere comunitară”, transmite NDTV.

Citeşte şi Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă Covid, din cauza variantei Omicron. Boris Johnson: „E clar că două doze de vaccin nu sunt suficiente pentru protecţie”

Datele ştiinţifice nu sunt încă suficiente pentru a stabili gradul de gravitate al bolii provocate de Omicron, deşi, pentru moment, simptomele par să fie „uşoare şi moderate” atât în Africa australă, unde această variantă a fost detectată pentru prima dată, cât şi în Europa.

În ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID-19, puţinele date disponibile, precum şi profilul genetic al variantei Omicron, îi fac pe oamenii de ştiinţă să bănuiască „o scădere a eficienţei” în privinţa protecţiei oferite împotriva „infectării şi transmiterii” virusului.

Citeşte şi Alexandru Rafila: „Următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii tulpinii Omicron”

Companiile Pfizer şi BioNTech – care au dezvoltat vaccinul Comirnaty, unul dintre cele mai eficiente seruri anti-COVID-19 până în prezent – au dat asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că vaccinul lor este „în continuare eficient” după trei doze împotriva variantei Omicron.

Ţările cu venituri mari îşi încurajează deja, în majoritatea lor, populaţiile să se programeze pentru a primi doze de supra-rapel („booster”) ale unor vaccinuri anti-COVID-19. Acest lucru se întâmplă în special în Europa, confruntată cu un nou val de infectări, provocate de varianta Delta, în urma renunţării premature la restricţiile sanitare, dar şi a unor rate de vaccinare care sunt în anumite ţări insuficiente.


loading...
Partenerii noștri