OMS: Mortalitatea din cauza malariei a scăzut cu 60% în ultimii 15 ani

Rata de noi cazuri de malarie a scăzut cu 37% începând cu anul 2000, iar mortalitatea s-a redus cu 60% în ultimii 15 ani, 6,2 milioane de vieți fiind salvate, a declarat joi un raport comun al UNICEF și OMS, citat de AFP.

17 sept. 2015, 12:24
OMS: Mortalitatea din cauza malariei a scăzut cu 60% în ultimii 15 ani

Proiectul inversării curbei malariei în 2015, conform obiectivelor de dezvoltare ale programului Milennium a fost atins, au subliniat într-o declarație Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF).

Malaria ucide în special copiii, cei sub cinci ani reprezentând două treimi din decese, a menționat raportul. Totodată, el a subliniat ca printre cele 6,2 milioane de vieți salvate se numără mai ales copii.

Dar lupta trebuie să continue, iar raportul estimează pentru 2015 că vor fi 214 milioane de cazuri noi de malarie care vor duce la decesul a aproximativ 438.000 de persoane, aceasta în timp ce malaria este o boală care poate fi prevenită și susceptibilă de a fi tratată.

Concluziile acestui raport vor fi lansate joi la Londra în Camera Comunelor, având ca oratori pe Margaret Chan, directorul general al OMS și secretarul de stat Justine Greening.

Multe țări sunt gata pentru eliminarea malariei, cu un declin mai rapid în Caucaz, Asia Centrala și Asia de Est, se arată în raport.

Unele țări concentrează cel mai mare număr de cazuri. În 2015, în 15 țări situate în principal în Africa sub-sahariană, s-au înregistrat 80% dintre cazuri și 78% dintre decese, precizează AFP.

Citeşte şi Vezi cât a scăzut mortalitatea infantilă în ultimii 25 de ani la nivel global