OMS prezintă simptomele variantei Omicron şi avertizează: „Deşi pare mai puţin severă în comparaţie cu Delta, nu ar trebui clasificată ca uşoară”

Varianta Omicron a noului coronavirus a devenit cunoscută pentru faptul că provoacă simptome ușoare, în special în rândul persoanelor complet vaccinate, dar OMS avertizează că există şi excepţii.

10 ian. 2022, 19:00
OMS prezintă simptomele variantei Omicron şi avertizează: „Deşi pare mai puţin severă în comparaţie cu Delta, nu ar trebui clasificată ca uşoară”

Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19 din cadrul OMS, a spus că primele studii au arătat o reducere a riscului de spitalizare asociat variantei Omicron, descoperită prima dată în noiembrie în sudul Africii şi Hong Kong, în comparaţie cu riscul asociat variantei Delta.

Totodată, se pare că există un risc mai mic de severitate a bolii atât pentru tineri, cât şi pentru vârstnici, a adăugat Janet Diaz într-o conferinţă de presă organizată la sediul din Geneva al OMS.

Ea a nu a oferit alte detalii despre studiile menţionate sau despre vârstele persoanelor analizate, însă impactul asupra vârstnicilor reprezintă una dintre marile întrebări rămase deocamdată fără răspuns în ceea ce priveşte noua variantă virală, în condiţiile în care majoritatea cazurilor studiate au vizat până acum persoane mai tinere.

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă de la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că varianta Omicron nu ar trebui să fie considerată „uşoară” şi a avertizat în legătură cu un „tsunami” de cazuri de COVID-19, întrucât numărul global al infectărilor a crescut la niveluri record, sistemele medicale sunt copleşite, iar guvernele lumii întâmpină dificultăţi în limitarea răspândirii acestui virus care a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni.

OMS a subliniat simptomele specifice la care trebuie să fiți atenți dacă vă faceți griji cu privire la spitalizare. Din nou, aceste avertismente au venit sunt pe fondul valului de de infectări a variantei Omicron.

″În funcție de vârsta persoanei pe care o aveți în grijă, simptomele sale pot arăta diferit. Adulții pot părea deshidratați, pot avea dificultăți de respirație sau dureri în piept. De asemenea, se pot plânge de amețeli. Copiii pot apărea brusc confuzi sau pot refuza să mănânce. Fața sau buzele lor pot deveni albastre. Bebelușii refuză să fie alăptați. Aceste simptome sunt semne de avertizare că este nevoie de îngrijire urgentă”, a transmis OMS.

Citeşte şi: În 2021 au plecat din România cei mai puţini medici din ultimii 6 ani. Doar 776 de certificate pentru exercitarea profesiei în afara ţării emise de Colegiul Medicilor