OMS recomandă evitarea călătoriilor internaţionale. „Nu există niciun risc zero în ce priveşte importul potenţial de cazuri de COVID-19

Deplasările internaţionale ar trebui să se refere în primul rând la urgenţele umanitare, personalul esenţial şi repatrieri, a recomandat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind că persoanele cu risc şi vulnerabile ar trebui să evite călătoriile.

31 iul. 2020, 06:12
OMS recomandă evitarea călătoriilor internaţionale. „Nu există niciun risc zero în ce priveşte importul potenţial de cazuri de COVID-19

Ridicarea restricţiilor de călătorie ar trebui să se bazeze pe o evaluare aprofundată a riscurilor, ţinând cont de situaţia epidemiologică şi contextul local„, afirmă OMS în recomandările sale actualizate. „OMS recomandă ca prioritatea să fie acordată călătoriilor esenţiale de urgenţă„, a declarat organizaţia în recomandările sale.

Călătorii bolnavi şi persoanele cu risc, dintre care persoanele în vârstă şi cele cu boli cronice, ar trebui să amâne sau să evite deplasările către şi din zonele de transmitere” a virusului, adaugă organizaţia.

Nu există niciun risc zero în ceea ce priveşte importul potenţial de cazuri (de COVID-19) într-un context de călătorie internaţională„, subliniază OMS. „Când ţara de plecare şi ţara de sosire au aceeaşi rată de transmitere a virusului, nu există niciun risc substanţial”, dar „când ţara de plecare are o rată de transmisie mai ridicată decât cea de sosire, riscul este mai mare„, scrie OMS.

Citeşte şi Alertă de călătorie în Spania. Anunţul făcut de MAE în urmă cu scurt timp

Instituţia subliniază importanţa ca punctele de intrare (porturi, aeroporturi, frontiere terestre) să dispună de „capacităţi sanitare adecvate pentru a testa, izola cazurile şi a pune contactele lor în carantină„. Ea recomandă călătorilor să menţină distanţarea fizică, să se spele pe mâini şi să poarte masca în funcţie de situaţie, precum şi control la plecare şi sosire.

La începutul acestei săptămâni, OMS a estimat că menţinerea frontierelor închise nu este o strategie „viabilă” pentru combaterea coronavirusului, recunoscând totodată dificultatea de a avea o strategie cuprinzătoare la scară internaţională.

Multe ţări din lume îşi închid frontierele pentru resortisanţii care provin din zone de risc sau impun carantine şi teste, dar fără o strategie concertată.


loading...
Partenerii noștri