OMS sfătuiește Ucraina să distrugă orice agenți patogeni din laboratoarele de cercetare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare pentru a preveni „potențiale scurgeri”, a declarat un oficial al OMS agenției de presă Reuters.

11 mart. 2022, 08:40
OMS sfătuiește Ucraina să distrugă orice agenți patogeni din laboratoarele de cercetare

Precum alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care studiază bolile periculoase la oameni și animale, inclusiv Covid-19. Unele dintre aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, UE și OMS în trecut.

Laboratoarele sunt acum în centrul unui război de propagandă între Rusia și Occident, Rusia acuzând Ucraina că găzduiește instalații de arme biologice și chimice gestionate de SUA.

OMS a transmis, printr-un e-mail, că a colaborat cu laboratoarele ucrainene de sănătate publică timp de mai mulți ani pentru a promova practicile de securitate care ajută la prevenirea „eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni”.

„Ca parte a acestei activități, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă agenții patogeni cu grad ridicat de pericol pentru a preveni orice potențiale scurgeri”, a declarat OMS.

Organizația nu a precizat exact când a făcut această recomandare și nici nu a oferit detalii despre tipurile de agenți patogeni sau toxine aflate în laboratoarele din Ucraina. De asemenea, agenția nu a răspuns la întrebări privind respectarea recomandărilor sale.

Până în acest moment, oficialii ucraineni de la Kiev și de la ambasada lor din Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a repetat o afirmație de lungă durată, miercuri, potrivit căreia Statele Unite operează un laborator de arme biologice în Ucraina, o acuzație care a fost negată în mod repetat de Washington și Kiev.

Zakharova a declarat că documentele descoperite de forțele rusești în Ucraina arată „o încercare de urgență de a șterge dovezile programelor biologice militare” prin distrugerea mostrelor de laborator.

„Ucraina neagă cu tărie orice astfel de acuzație”. Purtătorii de cuvânt ai guvernului american au negat, de asemenea, acuzațiile lui Zakharova, spunând că Rusia ar putea folosi afirmațiile sale ca pretext pentru a-și desfășura propriile arme chimice sau biologice.

Declarația OMS nu a făcut nicio referire la războiul biologic. Agenția a declarat că încurajează toate părțile să coopereze pentru „eliminarea sigură și securizată a oricăror agenți patogeni pe care îi întâlnesc și să apeleze la asistență tehnică, dacă este necesar”, a răspuns un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean.