Dan Adamescu, la DNA. Procurorii au pus SECHESTRU de peste 850 de milioane de lei pe acţiuni UPDATE

Omul de afaceri Dan Adamescu a ajuns, vineri, la DNA pentru a fi audiat în dosarul privind falimentarea Astra. Procurorii au pus, vineri, sechestru asigurator pe acţiuni şi părţi sociale deţinute de omul de afaceri Dan Adamescu în mai multe firme, în valoare de peste 850 de milioane de lei.

25 mart. 2016, 11:03
Dan Adamescu, la DNA. Procurorii au pus SECHESTRU de peste 850 de milioane de lei pe acţiuni UPDATE

UPDATE ora 15.00 Procurorii DNA au instituit vineri sechestru asigurător, până la concurența sumei de 857 de milioane de lei, asupra unor acțiuni și părți sociale deținute de omul de afaceri Dan Adamescu la diferite societăți comerciale.

La data de 25 martie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au instituit măsura sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 857.301.363,37 lei, asupra a 435.759.255 de acțiuni şi 20.406 părți sociale, pe care inculpatul Adamescu Dan le deține la diferite societăți comerciale.

Această măsură asigurătorie a fost dispusă de procurorii anticorupție în vederea confiscării speciale și a recuperării pagubei produse prin săvârșirea de către inculpat a infracțiunilor de abuz în serviciu, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni).

Inculpatului Adamescu Dan Grigore i-a fost adusa la cunoștință ordonanța privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală„, se arată în comunicatul DNA.

Pe 17 martie, procurorii DNA au anunţat că au admis cererea omului de afaceri Dan Adamescu de depunere a unor garanţii imobiliare şi mobiliare în cadrul controlului judiciar dispus în dosarul de abuz în serviciu, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în legătura cu falimentul societăţii Astra.

Procurorii DNA au anunţat la data respectivă, printr-un comunicat de presă, că „au încuviinţat cererea inculpatului Adamescu Dan de constituire a cauţiunii în limita sumei 40.000.000 lei, prin depunerea de garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra unui imobil compus din teren (14.065 mp) şi două corpuri de clădire (5.197 mp şi 4.931 mp), situate în municipiul Bucureşti şi asupra mai multor bunuri mobile constând în echipamente tehnologice tipografice, toate în valoare totală de 12.124.679 euro”.

DNA îl cercetează pe omul de afaceri Dan Adamescu sub control judiciar, stabilindu-i o cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în legătura cu falimentul societăţii Astra.

Procurorii DNA susţin ca Dan Adamescu ar fi comis faptele în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A, în perioada 2011 – 2013, atunci când „a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate”.

DNA transmite printr-un comunicat de presă că administrarea defectuoasă a constat în „utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.)”.

DNA cere arestarea preventivă a fiului lui Dan Adamescu, Bogdan Alexander, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Potrivit DNA, în cursul lunilor iunie și decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă pentru ca în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Adamescu Grigore Dan.

CITEŞTE ŞI: Dosarul Astra Asigurări: Toate documentele legate de activitatea firmei au DISPĂRUT din arhivele ASF