Omul de afaceri Horia Simu, reţinut de DNA

Omul de afaceri Horia Simu a fost reținut joi noapte de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

03 iul. 2015, 03:42
Omul de afaceri Horia Simu, reţinut de DNA

Horia Simu a fost adus joi seară pentru audieri la sediul DNA, la finalul percheziției desfășurată întreaga zi la domiciliul său. Conform surselor, prejudiciul în dosar este estimat la 55 de milioane de euro.

Omul de afaceri Horia Simu este suspectat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în legătură cu obținerea unor despăgubiri supraevaluate de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, potrivit acelorași surse. Faptele ar fi fost comise între 2006 și 2008, când Simu a sprijinit nerespectarea prevederilor legale de către președintele, vicepreședintele și membrii comisiei.

În perioada respectivă, Horia Simu ar fi depus la dosarul de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor mai multe înscrisuri nereale, inclusiv o adeverință medicală prin care se atesta starea sa precară de sănătate, ceea ce a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire.

Potrivit acelorași surse, aprobarea raportului de evaluare întocmit în condiții nelegale a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro, sumă de care Simu a beneficiat în mod necuvenit.

La perchezițiile efectuate joi la domiciliul lui Horia Simu au fost găsite mai multe ceasuri de lux, dar și aproximativ 150 de tablouri care ar fi semnate de pictori celebri, au mai arătat sursele. Tablourile ar fi semnate de pictori celebri, precum Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu ori Samuel Mutzner.