Omul Maimuţă: Luptele zilnice ale oamenilor pentru putere şi sex, comparabile cu cele ale primatelor

Au oamenii și maimuțele același mod de a flirta și de a încerca să-și găsească parteneri? Oare bărbații care se întâlnesc pentru prima oară se aseamănă cimpanzeilor care își stabilesc dominanța? Și copiii care șterpelesc bomboane amintesc de cimpanzeii care încearcă să-l păcălească pe masculul dominant? Acum șase milioane de ani, ne-am desprins din arborele genealogic din care fac parte rudele noastre, maimuțele. Sigur că am evoluat de atunci, dar în fiecare dintre noi se mai găsește încă o maimuță.

30 aug. 2013, 10:34
Omul Maimuţă: Luptele zilnice ale oamenilor pentru putere şi sex, comparabile cu cele ale primatelor

National Geographic Channel analizează comportamentul predecesorilor nostri, primatele, pentru a înțelege interacțiunile și dinamica socială a oamenilor în noul documentar „Omul-maimuță”. Nu numai că avem un cod genetic identic cu al maimuțelor antropoide în proporție de 98%, dar am păstrat și o parte din aceleași instincte primare.

Documentarul explorează luptele zilnice ale oamenilor pentru putere, teritoriu, sex și le compară cu acelea ale verilor nostril, primatele, prin experimente haioase, înregistrări cu camera ascunsă, materiale video despre maimuțe în sălbăticie.

Găsirea unui partener în lumea primatelor nu este chiar atât de diferită de „agățatul” din jungla noastră urbană. Omul-maimuță studiază universul întâlnirilor la oameni și ritualurile de curtare și împerechere la primate pentru ca apoi să compare datele. Observă cum un bărbat care e interesat de o femeie aruncă priviri fugitive către pieptul și fundul ei, sau cum o femeie care zâmbește ușor și flirtează subtil din priviri cu un bărbat pot fi surprinzători de asemănători cu modul în care reacționează prietenii noștri maimuțele.

În lumea maimuțelor, masculii sunt programați să răspundă femelelor fertile; după câte se pare, așa se întâmplă și în lumea oamenilor. Similar modului în care posteriorul femelelor maimuță se umflă și se înroșește când aceasta se află la ovulație, la fel și buzele și obrajii femeilor devin mai rozalii și chiar mirosul ei se schimbă în această perioadă. Psihologul evoluționist dr. Miriam Law Smith a invitat un grup de bărbați să demonstreze că, asemenea primatelor, oamenii sunt inevitabil atrași de acele subtile semne de fertilitate. În mod surprinzător, 100% din subiecți au fost mai atrași de mirosul acelei femei aflate la ovulație dintr-o pereche de gemene.

Oamenii de ştiinţă au realizat experimente pentru a scoate la iveală masculul alfa dintr-un bărbat obișnuit. Primatologul Charlotte Uhlenbrooke explică faptul că „lucrul fundamental pe care orice individ îl poate face pentru a-și crește statutul este să pară mai mare”. Comparând filmul unei trupe de cimpanzei cu înregistrarea realizată cu camera ascunsă a unui grup de bărbați care se întâlnesc pentru prima oară, observă similaritățile fascinante între cele două materiale: cum cimpanzeii își ridică părul pentru a părea mai mari și cum bărbații inconștient își lărgesc umerii, își ridică mai sus capetele și stabilesc un contact vizual ferm pentru a stabili dominanța în primele secunde ale întâlnirii.

Observând doi tineri studenți care cred că sunt într-un concurs pentru a lucra pentru o vedetă rock, realizăm cum dorința primară de parvenire, servilismul și decepția sunt folosite zi de zi. Pentru a sublinia aceeași idee, camerele ascunse dintr-o clasă surprind cum elevii șterpelesc bomboane atunci când profesorul nu se uită, asemenea unui grup de cimpanzei care încearcă să obțină ce doresc atunci când masculul alfa nu este atent.

Observând lumea primatelor și efectuând experimente sociale aproape identice în care subiecții sunt oamenii, „Omul-maimuță” explorează rădăcinile comportamentului nostru de bază, maimuța din noi.

Premiera serialului „Omul Maimuţă” va avea loc duminică, 1 septembrie, de la ora 21:00.