Omul PNL din Guvernul Boc a plecat la UNPR

Până mai ieri, USL se putea lăuda că are un om la guvernare: secretarul de stat Radu Roatiş. Timp de un an şi jumătate, liberalul Roatiş a avut ocazia să stea, ca membru al unui partid de Opoziţie, la masa deciziilor din Guvern, faţă-n faţă cu Emil Boc sau cu Elena Udrea. La sfârşitul anului trecut, el s-a dus, însă, la partidul ministrului Gabriel Oprea.

20 ian. 2012, 12:11
Omul PNL din Guvernul Boc a plecat la UNPR

Radu Roatiş, preşedintele Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare, a făcut la sfârşitul anului pasul de la PNL la UNPR. El a fost, vreme de un an şi jumătate, singurul membru al unui partid de opoziţie instalat într-un scaun atât de înalt în administraţia centrală. Preşedintele ANSVSA are rang de secretar de stat şi este subordonat direct primului ministru.

Astăzi, prin decizia mea liber consimţită, sunt membru al Uniunii Naţionale Pentru Progresul României (UNPR). Într-o uniune pot face parte şi liber-profesionişti şi artişti şi tehnocraţi, foarte multă lume care crede că sub o anume cupolă, sub o anumită umbrelă”, a declarat Radu Roatiş pentru RTV.NET. Deşi în PNL a fost membru al filialei Mureş, la UNPR va activa în Bucureşti.

Dat afară de Boc, angajat tot de Boc

Radu Roatiş fusese numit în fruntea ANSVSA în mai 2007, în timpul guvernării Tăriceanu şi eliberat din funcţie de Emil Boc în februarie 2009 când a fost instalat guvernul PDL-UDMR-UNPR. În locul său a fost pus la vremea respectivă pedelistul Marian Zlotea, tot printr-o decizie a premierului.

După demiterea sa, Roatiş a dat Guvernul în judecată, iar instanţa Curţii Supreme i-a dat câştig de cauză, Emil Boc fiind nevoit în vara lui 2010 să îl repună în funcţie şi în acelaşi timp să îl demită pe Marian Zlotea.

Roatiş este de profesie medic veterinar. El a avansat încet, dar sigur, în sistem. Între 1991-1999 a fost medic veterinar şef la CSV Deda (o localitate din Judeţul Mureş), din 1995 până în 2005 medic veterinar concesionar (tot la CSV DEDA), în 2005 consilier superior DSVA Mureş, iar în 2006 – şef Birou Inspecţie şi control DSVSA Mureş.

Spre deosebire de el, predecesorul său, Marian Zlotea nu avea specializare în domeniul medicinei veterinare, fiind licenţiat în economie la Universitatea de Petrol şi Gaze – Ploieşti, specializarea Comerţ Servicii.

Chiar dacă Boc îl dăduse afară în 2009, Roatiş susţine că după revenirea sa la conducerea instituţiei relaţia cu premierul a devenit una bună.

Repunerea mea în drepturi de preşedinte al Autorităţii a fost una corectă, corect aplicată de către premierul României, nu am avut absolut nici o problemă de nici un fel. Targetul meu a fost conduita profesională”, a precizat Rotiş.

Ţinteşte un loc de europarlamentar progresist

Solicitat să comenteze motivele plecării sale din PNL şi înscrierea în UNPR, şeful ANSVSA a evitat un răspuns ferm. El a precizat, însă, că are o relaţie foarte bună cu ministrul Gabriel Oprea şi că intenţionează să candideze pentru un post de europarlamentar.

Ideile mele şi dorinţa mea, dat fiind faptul că lucrez foarte mult pe relaţia europeană, sunt de a-mi consolida şi a-mi aşeza strategia în vederea participării la confruntările pentru viitorii parlamentari europeni. Da, iau în calcul şi îmi doresc acest lucru”, a declarat Roatiş pentru RTV.NET.