OMV nu vrea să plătească în ruble gazul rusesc. Şeful companiei austriece îl sfidează pe Putin şi regretă miliardele investite în Rusia. „Am evaluat greşit riscul”

OMV şi Gazprom au avut o discuţie iniţială cu privire la plata gazelor naturale în ruble, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al companiei austriece. În schimb, directorul general al OMV a avut un mesaj tranşant: nu există nicio bază pentru plata în altă monedă decât euro.

01 apr. 2022, 20:49
OMV nu vrea să plătească în ruble gazul rusesc. Şeful companiei austriece îl sfidează pe Putin şi regretă miliardele investite în Rusia. „Am evaluat greşit riscul”

OMV nu vrea să plătească în ruble gazul rusesc. Alfred Stern, directorul general al companiei austriece, a declarat într-un interviu acordat Die Presse că nu este fezabil ca Austria să oprească importurile de gaze ruseşti în acest an.

„Eliminarea treptată a gazului rusesc are preţul său. Trebuie să fim conştienţi de acest lucru”, a spus el, potrivit Zf.

Referitor la miliardele de euro investite de OMV în Rusia, Stern susţine că au fost o „investiţie proastă”, recunoscând că „am evaluat greşit riscul”.

După afirmaţiile făcute de directorul general Alfred Stern, reprezentanţii OMV au precizat că aşteaptă în continuare informaţii scrise cu privire la plata gazelor.

Preşedintele rus Vladimir Putin cere cumpărătorilor străini să plătească gazul în ruble începând de vineri, în caz contrar riscând să li se întrerupă livrările.

Citeşte şi: Vocea lui Vladimir Putin, analizată de specialişti. Concluzie şocantă: care este starea mentală a preşedintelui Rusiei

Vladimir Putin răspunde sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut ca gazul vândut țărilor „neprietenoase” Rusiei să fie plătit în ruble. „Dacă nu plătesc în ruble de la 1 aprilie, vom considera că aceasta este o nerespectare a contractelor de gaze, iar în acest caz, contractele existente vor fi oprite”, a spus Vladimir Putin.

Președintele Vladimir Putin a anunțat joi că, potrivit unui nou decret semnat privind tranzacționarea cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile importatoare vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești, iar plățile ar trebui să vină din aceste conturi.

Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri virtuale pe care o prezida pentru a discuta măsurile de sprijinire a companiilor aeriene ruse afectate de sancțiunile occidentale.

„Am semnat un decret privind o nouă procedură de plată în ruble a gazului rusesc, de către țările neprietenoase. Noul ordin va intra în vigoare la 1 aprilie. Dacă nu plătesc în ruble de la 1 aprilie, vom considera că aceasta este o nerespectare a contractelor de gaze, iar în acest caz, contractele existente vor fi oprite”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri guvernamentale.

Citeşte şi: De ce cere Putin „ţărilor neprietenoase” să plătească gazele importate din Rusia în ruble. Analiza The Guardian