ONG: Majoritatea ţărilor europene nu ar fi capabile să gestioneze un accident nuclear major

Majoritatea ţărilor europene nu ar fi capabile să gestioneze un accident major în domeniul nuclear, se arată într-o scrisoare trimisă președintelui Traian Băsescu și Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) de un grup de organizaţii neguvernamentale din Europa Centrală şi de Est.
Cristina Dinu
12 dec. 2011, 07:25
ONG: Majoritatea ţărilor europene nu ar fi capabile să gestioneze un accident nuclear major

Reprezentanții ONG-urilor solicită șefilor de stat din Uniunea Europeană și instituțiilor de reglementare în domeniul nuclear metode mult mai adecvate de evaluare a siguranţei şi sancţiuni clare pentru ne-aplicarea acestora. Apelul a fost transmis autorităților ce au luat parte la Consiliul European de vineri, 9 decembrie, unde Comisia Europeană a prezentat raportul preliminar privind  testele de stres ale centralelor nucleare din Europa.

Potrivit documentului, introducerea testelor de stres, generată de dezastrul nuclear de la Fukushima, din martie 2011, s-a transformat într-un exerciţiu obişnuit de verificare a stării de fapt.

”Majoritatea ţărilor nu ar fi capabile să gestioneze un accident major, dacă acesta ar avea loc într-una dintre centralele lor nucleare. Gradul de pregătire a populaţiei pentru situaţii de urgenţă este scăzut, iar măsurile necesare în astfel de cazuri nu se regăsesc în rapoartele intermediare. Considerăm că acesta ar trebui să fie un subiect foarte important în cadrul Consiliului European, iar fiecare Stat ar trebui să dezvolte planuri clare pentru situaţii de urgenţă, care să fie nu doar prezentate publicului, ci şi puse în aplicare în cadrul unor exerciţii de simulare”, se precizează în scrisoare.

Testele de stres nu pot fi considerate garanţia siguranţei unei centrale nucleare, susțin autorii documentului, arătând că ele nu iau în calcul aspecte importante, precum îmbătrânirea centralei sau prăbuşirea unui avion.

”Nu percepem testele de stres ca un exercițiu care să demonstreze că centralele nucleare din UE sunt sigure, ci ca pe un instrument de evaluare care să indice care sunt acele centrale care trebuie închise, şi care sunt cele a căror funcţionare poate fi îmbunătăţită. Niciunul dintre aceste teste nu va schimba faptul că energia nucleară nu este sigură şi sustenabilă”, se mai arată în scrisoare.

ONG-urile solicită transparență totală, cerând ca toate Statele Membre să facă publice reglementările în domeniul siguranţei nucleare, în primul rand în contextul testelor de stres, precum şi în general, prentru a preveni catastrofe ca cea din Japonia.

Printre măsurile solicitate se numără:

  • seminarii pentru publicul interesat de siguranţa nucleară;
  • atitudine echilibrată din partea instituţiilor de reglementare în domeniul nuclear care, în majoritatea statelor membre, se poziţionează ca promotori sau apărători ai energiei nucleare;
  • aplicarea celor mai înalte valori ale marjelor de siguranță care sunt diferite pe teritoriul UE (de exemplu frecvenţa producerii unui cutremul major – pentru care Germania foloseşte o scară de 100 000 de ani, iar România una de 1 000 de ani.);
  • impunerea unor măsuri precum „eliminarea regimului de stabilire a siguranţei ce ia în calcul scenarii inimaginabile”, „evaluări probabilistice” şi  „un grad ridicat de transparenţă în comunicarea cu publicul interesat”.

Documentul a fost trimis în numele unui grup de organizaţii neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în Europa Centrală şi de Est (Austria, Bulgaria, Cehia, România, Ungaria şi Slovacia), printre care şi asociaţia românească Terra Mileniul III, care urmăresc îndeaproape evoluţia sectorului nuclear atât în ţările lor, cât şi la nivel european, în special în domeniul politicilor publice adoptate.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Capital.ro
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'