ONG-ul Human Rights Wach anunţă că 16 manifestanţi irakieni au fost ucişi în timpul protestelor din ţară

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a anunţat vineri că cel puţin 16 manifestanţi irakieni au fost ucişi după ce au fost loviţi direct de cartuşe cu gaze lacrimogene în timpul protestelor ce se desfăşoară în Irak de peste două săptămâni, după un precedent val de manifestaţii începute pe 1 octombrie.

08 nov. 2019, 15:39
ONG-ul Human Rights Wach anunţă că 16 manifestanţi irakieni au fost ucişi în timpul protestelor din ţară

”Bilanţul ridicat al morţilor îi include şi pe aceia care au fost loviţi direct în cap de cartuşe cu gaze lacrimogene, ceea ce poate sugera că există un mod de acţiune şi nu sunt doar incidente izolate”, afirmă într-o notă directoarea pentru Orientul Mijlociu al HRW, Sarah Leah Whitson, citată de agenţia EFE.

Organizaţia a intervievat 24 de persoane care au participat la protestele din capitală, precum şi în oraşele Basra, Kerbala, Maysan şi Nasiriya, a vizitat locul devenit epicentrul protestelor, Piaţa Tahrir din Bagdad, a analizat peste o sută de înregistrări video şi a cules informaţii despre cel puţin 12 victime mortale ale folosirii cartuşelor cu gaze lacrimogene.

Citeşte şi Forţele de ordine au ucis protestatari. Sunt zeci de morţi şi răniţi

În urma acestor investigaţii ONG-ul a întocmit un raport în care menţionează, printre altele, că 97 de persoane au fost ucise în timpul protestelor antiguvernamentale între 25 octombrie şi 4 noiembrie, denunţând folosirea excesivă a forţei împotriva manifestanţilor şi lipsa de informaţii dinspre autorităţi cu privire la numărul morţilor şi răniţilor.

De când această mişcare de contestare a început la 1 octombrie, 270 de persoane au fost ucise, acestea fiind în principal manifestanţi – potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, autorităţile încetând să mai facă informări despre victime.