ONG-ul #REZIST a făcut sondajul: care sunt opțiunile de vot ale românilor, în 2024

Aproximativ 11 luni au mai rămas până la primele alegeri din 2024, europarlamentarele, programate pentru perioada 6-9 iunie. Până atunci, marile partide își fac propriile sondaje. 

21 iul. 2023, 17:07
ONG-ul #REZIST a făcut sondajul: care sunt opțiunile de vot ale românilor, în 2024

Geeks for Democracy, ONG apropiat de USR, a realizat în iulie 2023 un sondaj privind opțiunile de vot ale românilor.

Potrivit cercetării, PSD ocupă locul fruntaș, cu 31%. PNL se află pe locul al doilea, cu 19%, urmat de AUR, cu 18%. USR ocupă locul patru, cu doar 11% dintre respondenți. Ca de fiecare dată, UDMR ar trece pragul electoral cu 5%.

Cea mai mare încredere o au românii în Biserică, 60%. Totuși, cifra este bizar de mică, în condițiile în care cele mai recente sondaje consemnează 80-90%. În sondajul ONG-iștilor, și Armata beneficiază de încredere scăzută, de 59%, tot mai puțin decât în sondajele realizate periodic de institutele cunoscute.

Potrivit ONG-iștilor, 55% dintre români mai au încredere în NATO, 52% în UE și 30% în Parlament și în partidele politice – mai mult decât au prezentat cele mai de încredere institute de sondare amintite.

Laura Codruța Koveși beneficiază de 45% încredere din partea respondenților, Mircea Geoană de 41%, Victor Ponta de 39%, George Simion de 37%, Cătălin Drulă de 36%, iar Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu de 35%, fiecare.

Pentru ce ar ieși în stradă românii, la proteste

Potrivit analizei Geeks for Democracy, 17% dintre respondenți susțin că Germania poate reprezenta un model pentru România. 10% văd Elveția drept model, 9% sunt inspirați de modelul american – SUA. 20% dintre români sunt de părere că țara noastră ar trebui să-și creeze „propriul model”.

25% dintre români sunt dispuși să iasă în stradă, la proteste. 50% dintre respondenți au declarat că sunt dispuși să iasă în stradă pentru salarii mai bune. 42% au declarat că vor să protesteze pentru eliminarea pensiilor speciale.

Geeks For Democracy a fost implicată, alături de alte ONG-uri, de-a lungul timpului, în organizarea diverselor proteste sub sigla #REZIST. Chiar pe site-ul oficial, ONG-ul a recunoscut că a realizat 40.000 de insigne #REZIST, acordate protestatarilor din Piața Victoriei.