ONG-uri importante din Ungaria sesizează Curtea Constituţională în legătură cu legea privind finanţarea organizaţiilor civile

Mai multe organizații neguvernamentale importante din Ungaria au anunțat miercuri că vor sesiza Curtea Constituțională de la Budapesta în legătură cu o lege controversată care le supune unui regim considerat 'discriminatoriu', transmit AFP și MTI.

30 aug. 2017, 16:04
ONG-uri importante din Ungaria sesizează Curtea Constituţională în legătură cu legea privind finanţarea organizaţiilor civile

Legea privind finanțarea organizațiilor civile obligă ONG-urile care beneficiază anual de fonduri străine de cel puțin 24.000 euro să furnizeze o listă a sponsorilor lor externi.

Orice ONG vizat trebuie să se înregistreze ca ‘organizație care beneficiază de finanțări externe’ și să semnaleze sistematic acest lucru opiniei publice.

Potrivit celor 23 de organizații semnatare ale sesizării, printre care Comitetul Helsinki Ungaria și Uniunea ungară pentru libertăți civile (TASZ), această lege are ‘unicul scop de a eroda credibilitatea ONG-urilor’.

În practică, legea ‘aduce atingere bunei reputații a organizațiilor, dreptului la respectarea vieții private și libertății de exprimare și de asociere’, potrivit documentului citat.

Criticată dur de Comisia Europeană, ONU și Amnesty International, legea a fost adoptată în iunie în cadrul unei ofensive a guvernului condus Viktor Orban contra miliardarului american de origine ungară George Soros.

Drept reacție, purtătorul de cuvânt al partidului Fidesz (de guvernământ), Balazs Hidveghi, a afirmat că ‘organizațiile pro-migranți finanțate de Soros’ resping transparența întrucât ele nu vor să declare sursa și valoarea sprijinului financiar primit din străinătate. Potrivit lui Hidveghi, refuzul respectivelor ONG-uri de a declara interesele pe care le servesc prin ajutarea migranților subminează încrederea în ele.