ONU acuză forţele ucrainene şi rebelii proruşi că au recurs la acte de TORTURĂ

ONU a acuzat luni forţele ucrainene şi rebelii proruşi că au recurs la acte de 'tortură' contra civililor din estul Ucrainei în timpul conflictului început în urmă cu opt luni, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

15 dec. 2014, 12:20
ONU acuză forţele ucrainene şi rebelii proruşi că au recurs la acte de TORTURĂ

”Eforturile guvernului de a proteja integritatea teritorială a Ucrainei şi de a restabili ordinea în zona conflictului au fost însoţite de detenţii arbitrare, folosirea torturii şi dispariţii ale unor persoane bănuite de ‘separatism şi terorism’. Majoritatea acestor încălcări ale drepturilor omului par a fi fost comise de anumite detaşamente de voluntari sau de Serviciile de securitate ucrainene”, relevă un nou raport privind drepturile omului în Ucraina.

ONU îi acuză şi pe rebelii proruşi că au creat un ‘stat criminal’ în părţile controlate din regiunile industriale Doneţk şi Lugansk, cu sprijinul ‘combatanţilor străini’, o referire la trupele de elită ruse a căror prezenţă în estul Ucrainei este negată de Moscova.

În plus, Naţiunile Unite deplâng deteriorarea netă a condiţiilor de viaţă pentru cei 5,2 milioane de locuitori aflaţi în zona de conflict, care în plină iarnă trăiesc în locuinţe care nu dispun de apă sau căldură.

”Situaţia devine extrem de complicată pentru populaţie, mai ales pentru persoanele în vârstă, pentru copii şi pentru cei luaţi în îngrijire de instituţiile publice, mulţi fiind la limita supravieţuirii”, se arată în document.

Raportul mai arată că arată că la data de 12 decembrie, numărul combatanţilor şi civililor ucişi după ce, în luna aprilie, forţele proruse au preluat controlului asupra unor regiuni din estul Ucrainei era de 4.707. Dintre aceste decese, 1.357 (aproape 30%) s-au înregistrat după semnarea acordului de încetare a focului de la Minsk, din 5 septembrie.

Citeşte şi UCRAINA: DOCUMENTUL care DOVEDEŞTE că Ianukovici i-a cerut lui PUTIN să trimită TRUPE în Crimeea

”Conflictul a intrat în a noua lună şi situaţia se complică pentru populaţia care încă se află în est”, a spus Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al-Hussein, într-o declaraţie de presă.

Raportul ONU evidenţiază şi cazurile de încălcare sistematică a drepturilor omului în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în luna martie.

Monitorii ONU în teren şi-au exprimat constant îngrijorarea faţă de tratamentele la care sunt supuse minorităţile etnice şi religioase din Crimeea, unde trăieşte o comunitate de tătari numeroasă. Documentul indică faptul că celor care şi-au exprimat opoziţia faţă de anexarea Crimeii de către Moscova li s-au confiscat proprietăţile sau le-au fost create probleme legate de cetăţenie.