ONU: Concentraţie RECORD de gaze cu efect de seră în 2012

Cele trei gaze principale cu efect de seră, la originea încălzirii climatice, au atins noi recorduri de concentraţie în 2012 pe plan global, a anunţat miercuri, la Geneva, Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO), agenţie a Naţiunilor Unite.

06 nov. 2013, 13:24
ONU: Concentraţie RECORD de gaze cu efect de seră în 2012

Cele mai recente studii arată că dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4) şi protoxidul de azot (N20) au atins noi maxime în 2012, avertizează WMO, în buletinul său cu privire la gazele cu efect de seră, dat publicităţii la Geneva, unde se află sediul organizaţiei. Între 1990 şi 2012, concentraţia emisiilor de gaze cu efect de seră asupra atmosferei, care au provocat încălzirea globală, a crescut cu 32%, din cauza CO2 şi a altor gaze care reţin căldura, potrivit Agerpres.

Gazele cu efect de seră influenţează capacitatea de a conserva energia solară la nivelul Terrei sau de a o trimite înapoi în spaţiu. Un impact pozitiv în acest sens indică o încălzire a atmosferei, iar unul negativ trebuie interpretat în sensul răcirii.

În studiul anterior, pentru anul 2011, diferenţa a fost de doar 30%.

Potrivit lui Michel Jarraud, secretar-general al WMO, în cazul în care lumea va continua pe această cale, „temperatura medie globală până la sfârşitul secolului ar putea depăşi cu 4,6 grade pe cea care a fost înainte de epoca industrială (în 1750) şi chiar mai mult în unele zone, iar consecinţele ar fi catastrofale”.

Dioxidul de carbon este principala cauză a încălzirii globale. Concentraţia acestuia în atmosferă a crescut în 2012 cu 2,2 ppm (părţi per milion), comparativ cu o creştere de 2,0 ppm în 2011. Creşterea medie în ultimii 10 ani a fost de 2,02 ppm, iar cifrele din 2012 arată o accelerare a acestei tendinţe.

CO2 provine din arderea combustibililor fosili şi a defrişărilor. Acesta este un gaz care „rămâne în atmosferă timp de sute sau chiar mii de ani”, avertizează WMO, adăugând că „cele mai multe aspecte ale schimbărilor climatice vor persista timp de secole, chiar dacă emisiile de CO2 vor înceta în teren”.