ONU face apel la o acţiune urgentă pentru a împiedica „un genocid” împotriva yazidiţilor din Irak

Experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au îndemnat marţi, într-un mesaj, comunitatea internaţională la o acţiune urgentă pentru a împiedica 'un potenţial genocid' al jihadiştilor împotriva yazidiţilor din Irak, informează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

12 aug. 2014, 14:56
ONU face apel la o acţiune urgentă pentru a împiedica „un genocid” împotriva yazidiţilor din Irak

Experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au îndemnat marţi, într-un mesaj, comunitatea internaţională la o acţiune urgentă pentru a împiedica ‘un potenţial genocid’ al jihadiştilor împotriva yazidiţilor din Irak. ‘Toate măsurile posibile trebuie luate de urgenţă, pentru a împiedica o atrocitate în masă şi un potenţial genocid în orele şi zilele următoare’, a declarat, într-un comunicat difuzat la Geneva, Rita Izsak, expertă a ONU în problema minorităţilor.

‘Responsabilitatea de a proteja populaţiile împotriva riscului unor crime atroce revine, în acelaşi timp, guvernului irakian şi comunităţii internaţionale’, se afirmă în mesajul semnat de mai mulţi experţi ai ONU.

Zeci de mii de membri ai minorităţii yazidi s-a refugiat în munţii Sinjar, pentru a fugi din calea jihadiştilor Statului Islamic. În ultimele 72 de ore, până la 35.000 de persoane au fugit din regiunea Sinjar şi s-au refugiat în provincia Dohuk, în regiunea autonomă Kurdistanul irakian, trecând prin Siria, a afirmat, marţi, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). Nou-sosiţii sunt epuizaţi şi deshidrataţi.

‘Se estimează că între 20.000-30.000 de persoane rămân blocate în munţii Sinjar, fără hrană, apă sau adăpost’, a precizat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Adrian Edwards. ‘Accesul la aceste familii este foarte limitat’, a adăugat el.

Provincia Dohuk găzduieşte în prezent peste 400.000 de refugiaţi, în majoritate făcând parte din minorităţi kurde, iar Kurdistanul irakian – 700.000, a precizat UNHCR. Oamenii sunt dispersaţi în sute de localităţi, iar Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi le distribuie ajutoare şi prevede construirea altor trei tabere de refugiaţi.

De asemenea, între 10.000 şi 15.000 de yazidiţi care au fugit din Sinjar şi-au găsit refugiu în nord-estul Siriei, lângă Qamishli.