ONU ia măsuri pentru prevenirea pericolelor provenite din spaţiu

Cu ocazia împlinirii unui an de la explozia unui meteorit deasupra oraşului rus Celyabinsk, din Urali, o echipă de experţi ai ONU ia măsuri pentru prevenirea unor astfel de pericole provenite din spaţiu, măsuri care includ realizarea unei reţele mondiale de avertizare în cazul apropierii unui asteroid şi organizarea unui grup de coordonare a acţiunilor menite să neutralizeze aceste potenţiale ameninţări cosmice, conform SPACE.com.
Cristina Dinu
18 feb. 2014, 14:38
ONU ia măsuri pentru prevenirea pericolelor provenite din spaţiu

Un grup de experţi internaţionali în obiecte cosmice aflate pe orbite din apropierea Pământului (near-Earth objects – NEO) s-au întâlnit pentru două zile la Viena, (10 – 11 februarie) pentru cea de-a 51-a sesiune a Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic din cadrul Comitetului pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS), aparţinând ONU, scrie Agerpres.

Această întrunire s-a produs cu doar câteva zile înainte de aniversarea unui an de la prăbuşirea meteoritului din Celiabinsk. La 15 februarie 2013 un asteroid cu diametrul de aproximativ 19 metri a explodat din cauza frecării cu straturile atmosferice, la mică altitudine deasupra oraşului Celiabinsk, incident soldat cu peste 1.200 de răniţi. Majoritatea răniţilor au avut de suferit din cauza geamurilor sparte de suflul exploziei. Acest incident a readus în discuţie pericolul reprezentat de impactul cu asteroizi pentru viaţa pe Pământ.

Citeşte şi Un asteroid gigantic a trecut luni noapte pe lângă Pământ

Planurile de acţiune discutate de experţi au prins contur în ultima decadă în cadrul UN Action Team on Near Earth Objects, cunoscută şi drept Action Team 14. AT-14 a fost înfiinţată în 2001 şi a pus cap la cap un set de recomandări pentru un răspuns internaţional colectiv în faţa potenţialei ameninţări a unui asteroid.

Un prim pas este reprezentat de înfiinţarea unei Reţele Internaţionale de Alertă în cazul impactului cu un Asteroid (IAWN – International Asteroid Warning Network) – reţea care urmează să adune informaţii despre obiectele potenţial periculoase aflate pe orbite apropiate Pământului.

În cazul în care un astfel de asteroid este descoperit, Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic se poate implica în organizarea unei misiuni pentru devierea traiectoriei respectivului asteroid.

Un alt organism înfiinţat în acest scop este Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG) – un grup format din experţi care urmează să coordoneze răspunsul internaţional în faţa unei astfel de potenţiale ameninţări, prin schimbul de informaţii, prin dezvoltarea de opţiuni de colaborare la nivel internaţional şi prin planificarea şi dirijarea măsurilor de răspuns în faţa unei astfel de ameninţări.

Experţii din cadrul grupului SMPAG se vor întâlni din nou, în luna iunie, la Viena, pentru a schimba informaţii cu privire la noi strategii de protecţie în faţa pericolului reprezentat de ciocnirile cu asteroizi. Din acest punct de vedere, în ceea ce priveşte viitorul planetei, lucrurile sunt simple. Nu se pune problema dacă un asteroid de dimensiuni mari va ajunge vreodată pe o traiectorie incidentă cu planeta noastră, ci când se va produce acest lucru şi ce putem face pentru a evita o eventuală catastrofă planetară.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
De unde provin, de fapt, ouăle pe care le cumperi de la Lidl. Ce semnificație au codurile de pe ambalaj și de ce e obligatoriu să te uiți mereu pe etichetă
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playtech.ro
Românii care stau la curte, sfătuiţi de specialişti să pună CD-urile vechi în grădină. La ce ajută, de fapt
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Exploziv! Documente secrete îi îngroapă pe Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Cutremur politic și economic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă