ONU ia măsuri pentru prevenirea pericolelor provenite din spaţiu

Cu ocazia împlinirii unui an de la explozia unui meteorit deasupra oraşului rus Celyabinsk, din Urali, o echipă de experţi ai ONU ia măsuri pentru prevenirea unor astfel de pericole provenite din spaţiu, măsuri care includ realizarea unei reţele mondiale de avertizare în cazul apropierii unui asteroid şi organizarea unui grup de coordonare a acţiunilor menite să neutralizeze aceste potenţiale ameninţări cosmice, conform SPACE.com.

18 feb. 2014, 14:38
ONU ia măsuri pentru prevenirea pericolelor provenite din spaţiu

Un grup de experţi internaţionali în obiecte cosmice aflate pe orbite din apropierea Pământului (near-Earth objects – NEO) s-au întâlnit pentru două zile la Viena, (10 – 11 februarie) pentru cea de-a 51-a sesiune a Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic din cadrul Comitetului pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS), aparţinând ONU, scrie Agerpres.

Această întrunire s-a produs cu doar câteva zile înainte de aniversarea unui an de la prăbuşirea meteoritului din Celiabinsk. La 15 februarie 2013 un asteroid cu diametrul de aproximativ 19 metri a explodat din cauza frecării cu straturile atmosferice, la mică altitudine deasupra oraşului Celiabinsk, incident soldat cu peste 1.200 de răniţi. Majoritatea răniţilor au avut de suferit din cauza geamurilor sparte de suflul exploziei. Acest incident a readus în discuţie pericolul reprezentat de impactul cu asteroizi pentru viaţa pe Pământ.

Citeşte şi Un asteroid gigantic a trecut luni noapte pe lângă Pământ

Planurile de acţiune discutate de experţi au prins contur în ultima decadă în cadrul UN Action Team on Near Earth Objects, cunoscută şi drept Action Team 14. AT-14 a fost înfiinţată în 2001 şi a pus cap la cap un set de recomandări pentru un răspuns internaţional colectiv în faţa potenţialei ameninţări a unui asteroid.

Un prim pas este reprezentat de înfiinţarea unei Reţele Internaţionale de Alertă în cazul impactului cu un Asteroid (IAWN – International Asteroid Warning Network) – reţea care urmează să adune informaţii despre obiectele potenţial periculoase aflate pe orbite apropiate Pământului.

În cazul în care un astfel de asteroid este descoperit, Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic se poate implica în organizarea unei misiuni pentru devierea traiectoriei respectivului asteroid.

Un alt organism înfiinţat în acest scop este Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG) – un grup format din experţi care urmează să coordoneze răspunsul internaţional în faţa unei astfel de potenţiale ameninţări, prin schimbul de informaţii, prin dezvoltarea de opţiuni de colaborare la nivel internaţional şi prin planificarea şi dirijarea măsurilor de răspuns în faţa unei astfel de ameninţări.

Experţii din cadrul grupului SMPAG se vor întâlni din nou, în luna iunie, la Viena, pentru a schimba informaţii cu privire la noi strategii de protecţie în faţa pericolului reprezentat de ciocnirile cu asteroizi. Din acest punct de vedere, în ceea ce priveşte viitorul planetei, lucrurile sunt simple. Nu se pune problema dacă un asteroid de dimensiuni mari va ajunge vreodată pe o traiectorie incidentă cu planeta noastră, ci când se va produce acest lucru şi ce putem face pentru a evita o eventuală catastrofă planetară.