ONU: Peste un milion de persoane sunt ameninţate de foamete din cauza epidemiei de Ebola

Peste un milion de persoane sunt amenințate de foamete în cele trei țări din Africa de Vest care sunt cele mai afectate de epidemia de Ebola, ce a perturbat grav recoltele și rețelele de aprovizionare, au atras atenția miercuri într-un comunicat agențiile umanitare ale ONU, relatează AFP.

17 dec. 2014, 14:50
ONU: Peste un milion de persoane sunt ameninţate de foamete din cauza epidemiei de Ebola

Peste un milion de persoane sunt ameninţate de foamete din cauza epidemiei de Ebola, informează ONU, potrivit Agerpres.

Epidemia de Ebola s-a soldat cu 6.900 de morți în Liberia, Sierra Leone și Guineea, unde insecuritatea alimentară este deja un fenomen cronic, subliniază în textul lor Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) și Programul Alimentar Mondial (PAM).

Măsurile de carantină și de izolare, obstrucționarea circulației, pierderile de recolte în zonele cele mai afectate și închiderea marilor piețe afectează grav accesul la hrană al populațiilor din cele trei țări, au explicat cele două organizații internaționale, care au publicat rezultatul anchetelor lor la fața locului.

”În luna decembrie, potrivit estimărilor, o jumătate de milion de persoane sunt în situație de insecuritate alimentară gravă în cele mai afectate trei țări din Africa de Vest”, afirmă FAO și PAM, care atrag atenția că numărul ”ar putea depăși un milion până în martie 2015, în lipsa unei ameliorări a accesului la hrană”.

”Pierderea productivității și a veniturilor gospodăriilor din cauza deceselor și a apariției maladiilor legate de virus, precum și măsurile de izolare sporesc încetinirea ritmului de creștere economică în cele trei țări”, au subliniat agențiile. ”De teama contractării virusului, multe persoane nu mai pot merge la lucru”, adaugă FAO și PAM.

Într-un moment în care cele trei țări au nevoie să importe mai multe mărfuri, ele se văd în situația sistării mai multor venituri provenind din exporturile de cafea și cacao sau din exploatarea minelor din cauza epidemiei.

În afară de o intervenție alimentară de urgență, deja în curs, în special în comunitățile aflate în carantină, FAO și PAM fac apel la ”o acțiune urgentă pentru restabilirea sistemelor agricole în cele trei țări”, furnizându-le celor mai afectate populații un acces la semințe, la tehnologii ce permit surmontarea penuriei de forță de muncă.

Agențiile recomandă, de asemenea, sprijin ”în bani și sub formă de bonuri în favoarea persoanelor afectate, pentru ca ele să poată cumpăra hrană, drept compensații la pierderile de venituri și pentru a contribui la stimularea piețelor locale”.