Operaţiune a poliţiei din Rio de Janeiro soldată cu cel puţin 25 de morţi într-o favelă

Cel puțin 25 de persoane, printre care și un ofițer de poliție, au fost ucise într-un schimb de focuri în orașul brazilian Rio de Janeiro, în timp ce poliţia desfăşura o operaţiune într-o favelă din zona Jacarezinho.

06 mai 2021, 23:38
Operaţiune a poliţiei din Rio de Janeiro soldată cu cel puţin 25 de morţi într-o favelă

Operaţiune a poliţiei din Rio de Janeiro soldată cu cel puţin 25 de morţi. Oamenii legii demaraseră operațiunea după ce au primit informații că traficanții de droguri recrutează copii, transmite BBC.

Alte două persoane au fost rănite de gloanțe în timp ce se aflau într-un metrou, însă au supraviețuit. Poliția orașului brazilian a confirmat decesul unuia dintre ofițeri, inspectorul Andre Leonardo de Mello Frias, despre care colegii spun că „a onorat profesia pe care a iubit-o și i se va simți lipsa”.

Ronaldo Oliveira, șeful poliției, a precizat pentru Reuters că raidul de joi a adus „cel mai mare număr de decese într-o operațiune a poliției la Rio”, conform B1TV. Presa locală relatează că banda vizată de acest raid era implicată în trafic de droguri, crime și răpiri. Imaginile difuzate de televiziunea braziliană arată cum suspecții încercau să fugă pe acoperișurile clădirilor, în timp ce poliția își făcea intrarea în favelă.

Operaţiune încheiată tragic într-o favelă din Rio de Janeiro

Locuitorii cartierului Jacarezinho au oferit la rândul lor amănunte despre incidentul de joi. Potrivit BBC, unul dintre aceștia a publicat o imagine cu un covor plin de sânge și susține în locuința sa au murit două persoane, în timp ce poliția îi urmărea pe infractori. Bărbatul, care a refuzat să își dezvăluie identitatea reală, susține că va încerca să se mute cât mai repede din zonă.

„Încercăm să vindem casa cât mai repede posibil, nu putem continua să trăim aici”, spune el.

Alți locuitori din cartier susțin că ofițerii le-au confiscat telefoanele, acuzându-i că i-ar fi avertizat pe membrii bandei că urmează un raid.

Rio de Janeiro este unul dintre cele mai violente state braziliene, cu zone largi aflate sub controlul infractorilor, mulți dintre ei asociați cu bandele de traficanți de droguri.

Chiar și așa, autoritățile din Brazilia au fost adesea acuzate de folosirea excesivă a forței împotriva populației civile în timpul operațiunilor din marile orașe. De altfel, în iunie 2020, o instanță a restricționat acțiunile poliției în cartierele sărace din Rio în timpul pandemiei, încuviințând astfel de intervenții doar atunci când sunt considerate a fi esențiale.

Citeşte şi: Gluma unui prieten aflat în stare de ebrietate a desfigurat o tânără la o petrecere dintr-un club, chiar de ziua ei. I-a ars toată faţă, acum are nevoie de ani de recuperare. Imagini catastrofale!