Operaţiune antiteroristă: Belgia menţine nivelul de alertă la 3

Premierul belgian Charles Michel a anunțat sâmbătă că Belgia va menține nivelul de alertă actual, 3, pe o scală de 4, după operațiunea antiteroristă în care au fost reținuți 12 suspecți care se presupune că plănuiau un atentat iminent în Bruxelles, potrivit presei naționale, transmite EFE, citată de Agerpres.

18 iun. 2016, 14:49
Operaţiune antiteroristă: Belgia menţine nivelul de alertă la 3

„Diferitele evenimente publice prevăzute pentru următoarele zile vor avea loc, cu măsuri de securitate complementare și adaptate”, a semnalat Michel, într-o conferință de presă, în care a explicat că acestea sunt recomandările Centrului de Criză belgian, care a decis menținerea nivelului de alertă 3.”Suntem în alertă, urmărim situația oră de oră”, a asigurat premierul belgian, care a arătat că vrea să transmită un „mesaj de determinare, liniște și calm”.

Charles Michel a apărut în fața presei după ce a participat la un Consiliu Național de Securitate convocat de urgență sâmbătă după operațiunea antiteroristă, care, potrivit presei naționale, a evitat un atentat iminent ce s-ar fi putut produce în cursul acestei zile la Bruxelles, informează

Nicio sursă oficială nu a confirmat pentru moment că atentatul ce fusese plănuit ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă, dar totuși Parchetul federal belgian a precizat într-un comunicat că „elemente colectate în cadrul investigației au necesitat intervenția imediată”.

Zeci de percheziții au fost efectuate, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în 16 comune din Belgia în cadrul unui dosar de terorism și 12 persoane au fost reținute, a anunțat parchetul federal belgian, relatează AFP.Un număr de 40 de persoane au fost arestate în primul moment, dar numai 12 dintre ele au fost reținute. Un număr de 152 de garaje au fost percheziționate, dar nu au fost găsite „nici arme, nici exploziv” până în prezent, informează Agerpres.

Regiunile vizate sunt cea a cpitalei Bruxelles (comunele Bruxelles, Molenbeek, Schaerbeek, Anderlecht, Koekelberg, Berchem-Sainte-Agathe, Evere, Forest, Watermael-Boitsfort, Ganshoren), în Flandra (Zaventem, Ninove, Wemmel) și în Valonia (Fleurus, Tubize et Liege).

‘În ceea ce privește obiectele ridicate și identitatea celor arestați, nu putem da mai multe informații acum”, a adăugat parchetul belgian, explicând că” ancheta este în curs de desfășurare”.