Operatorii autorizaţi în domeniul jocurilor de noroc au plătit taxe de 269 milioane de euro în 2015

Valoarea taxelor plătite de către operatorii economici autorizați în domeniul jocurilor de noroc din România a fost, în 2015, de 269 milioane de euro (aproximativ 1,187 miliarde lei), în creștere cu 71,3% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor prezentate, miercuri, într-o conferință de specialitate, de către Odeta Nestor, președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

02 mart. 2016, 11:38
Operatorii autorizaţi în domeniul jocurilor de noroc au plătit taxe de 269 milioane de euro în 2015

„Avem o reglementare legislativă corectă, dar mai sunt lucruri de făcut. Suntem în fața multor țări europene în acest domeniu al jocurilor de noroc. Polonia și Cehia au în plan ca abia în 2017 să reglementeze jocurile de noroc pe online. Prima condiție de derulare a business-ului în acest domeniu este acela de responsabilizare a jucătorului. Jocurile de noroc au o tendință de entertainment la nivel internațional și așa trebuie privite, nu ca pe un motiv de pierdere a caselor sau a altor bunuri. ONJN a adus venituri la bugetul de stat de 70 de milioane de euro de la an la an din autorizări și licențiere, iar aici nu intră jocurile online. Odată ce operatorii economici au cerut licențe pe online, am înregistrat venituri de 63 milioane de euro numai din taxele de penalitate pentru jocurile online. Dacă în 2014 am înregistrat încasări la bugetul de stat din jocurile de noroc în valoare de 157 milioane de euro, în 2015 suma a crescut la 269 de milioane de euro”, a menționat Nestor.

Potrivit sursei citate, în România exista, în 2015, un număr de 488 de operatori, în scădere față de anul anterior, fenomen cauzat de renunțarea la anumite firme din partea unor operatori care dețineau mai multe societăți.

De asemenea, pe segmentul jocurilor de noroc online, datele ONJN relevă faptul că, anul trecut, 23 de operatori au solicitat dreptul de operare, iar 3 dintre aceștia au pierdut acest drept. Per total, la nivel național, există 19 operatori de jocuri de noroc online, dintre care 7 sunt români, iar restul străini, din Uniunea Europeană.

În decursul anului 2015 au fost efectuate 8.624 de controale, fiind aplicate 1.269 de contravenții. Cuantumul amenzilor s-a ridicat la 8,24 milioane de lei, iar 1,049 milioane lei au fost încasați pe loc. În același timp, valoarea prejudiciului estimat pentru anul trecut a fost de 46,489 milioane lei.

La capitolul cheltuieli, ONJN a raportat, pentru anul 2015, un cuantum de aproximativ 3,8 de milioane de euro.

ONJN este o instituție aflată în subordinea Guvernului României și are ca responsabilități autorizarea și monitorizarea activității operatorilor locali de jocuri de noroc. În plus, reglementarea pieței de gambling este un alt aspect de care se ocupă Oficiul, ce are ca membri în Consiliul Consultativ oameni de afaceri specializați în jocurile de noroc.

Miercuri a avut loc, la Palatul Parlamentului, cea de-a VI-a ediție a Conferinței Române de Gambling, un eveniment susținut de Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) și de Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).