Operatorii sistemelor de evacuare a apelor cer populaţiei să nu mai arunce gunoaie în canale

Administratorii reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare anunţă că în această perioadă au instituit unele măsuri pentru facilitarea evacuării apelor provenite din topirea zăpezilor şi recomandă populaţiei să nu arunce la canal nici gunoaie, dar nici lichide corozive sau uleiuri.
Filip Stan
14 feb. 2017, 14:19
Operatorii sistemelor de evacuare a apelor cer populaţiei să nu mai arunce gunoaie în canale

În cazul topirii bruşte a zăpezilor şi în contextul creşterii temperaturii, sistemul de canalizare este supus preluării în timp scurt a unei cantităţi mari de apă ce trebuie transportată.

În această situaţie, se poate produce fenomenul de punere în presiune a sistemului de canalizare şi apariţia unor acumulări locale de apă a zonelor depresionare. În schimb, „în cazul topirii lente a zăpezilor, în contextul condiţiilor meteorologice favorabile, sistemul de canalizare nu este afectat şi nu există niciun efect privind inundabilitatea”, conform reprezentanţilor operatorului sistemului de canalizare al Capitalei, scrie Mediafax.

Pentru a minimiza cazurile de funcţionare defectuoasă a canalizării, Apa Nova Bucureşti (ANB) a dezvoltat un program de mentenanţă preventivă a retelei de canalizare care are ca scop menţinerea capacităţii de transport a acesteia la parametrii proiectaţi. Acest program „presupune efectuarea de inspecţii vizuale, video şi măsurători ale reţelei în vederea determinării stării sale tehnice. În urma acestor investigaţii, se efectuează lucrări de decolmatare, curăţare şi reparare”.

De asemenea, pentru prevenirea efectelor negative ale iernii asupra sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare a Municipiului Bucureşti şi asigurarea fără întrerupere a serviciilor, ANB a întocmit un program de măsuri pentru iarna 2016-2017. „Gurile pentru descărcarea zăpezii sunt construcţii accesorii ale reţelei de canalizare care permit evacuarea zăpezii de pe străzi prin sistemul de colectare a apelor uzate. În prezent, în administrarea ANB se află 127 de guri de preluare a zăpezilor. O listă nominală cu locaţiile acestora a fost predată către instituţiile relevante”.

Apa Nova Bucureşti precizează, totodată, că „nu percepe taxe pentru preluarea zăpezilor” şi că „nu este responsabilă pentru procesul de deszăpezire”.

În plus, folosirea defectuoasă a canalizării se traduce în blocaje care, la rândul lor, generează acumulări de apă pe străzi sau în subsoluri. De aceea se recomandă „să nu folosiţi canalizarea pe post de coş de gunoi aruncând tot felul de obiecte şi să nu deversaţi în canalizare lichide foarte corozive (de exemplu zeama de murături) sau care afectează performanţa sistemului, inclusiv în ceea ce priveşte capacitatea de epurare (de exemplu uleiuri vegetale sau industriale)”. De asemenea, „constructorii trebuie să acorde o atenţie sporită pentru protejarea retelelor de canalizare în momentul executării lucrărilor de refacere a părţii carosabile”. Iar agenţii economici racordaţi la reţeaua de canalizare, în funcţie de profilul de activitate, „trebuie să aibă echipată reţeaua interioară cu instalaţii de pre-epurare a apelor uzate (decantoare, separatoare de hidrocarburi şi de grăsimi)”.

O altă problemă ce poate apărea în urma unor ploi puternice este dată de faptul că apa uzată poate inunda căminul de racord al imobilului şi instalaţia interioară de canalizare şi poate refula în casă. Pentru evitarea acestui fenomen neplăcut, se recomandă montarea unei clapete simple contra refulării pe colectorul de canalizare şi/sau montarea unei vane de închidere a accesului. În Bucureşti, Apa Nova oferă consiliere gratuită celor ce doresc să monteze corect aceste clapete.

Referitor la intenţia autorităţilor locale de a achiziţiona utilaje de topire a zăpezii, este important pentru sistemul de evacuare ca apa rezultată să fie trecută printr-un sistem de grătare şi decantoare care să nu permită gunoaielor, pietrelor şi altor elemente nocive să ajungă în sistemul de canalizare. Acest lucru se poate cel mai bine realiza printr-o colaborare între părţile implicate.

În concluzie, pentru a minimiza efectele neplăcute ale suprasolicitării sistemului de canalizare, nu are niciun rost să se arunce vina asupra operatorului serviciului de canalizare, ci va trebui mai multă grijă în ceea ce priveşte modul în care este utilizată canalizarea. Acumularea de apă pe anumite străzi sau trotuare este un lucru natural, care trebuie acceptat ca atare. Iar dacă la topirea zăpezilor se adaugă şi ploile specifice sfârşitului de iarnă şi venirii primăverii, eventual suprapuse peste zăpada încă netopită, efectele nu pot fi decât amplificate.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, Dacia Duster III varianta pe motorină. Este versiunea care nu se vinde pentru români
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Invazia care a întunecat cerul. Roiuri de lăcuste au pus stăpânire pe munți și orașe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin