Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet

Operatorii telecom trebuie să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali, până la 20 ianuarie 2012, un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet, a declarat, marţi, preşedintele autorităţii de reglementare din domeniu ANCOM, Cătălin Marinescu, citat de MEDIAFAX.
Laurenţiu Matache
15 nov. 2011, 11:35
Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet

” De asemenea, până la 1 ianuarie 2012, furnizorii au obligaţia de a publica pe propria pagină web o procedură privind măsurarea parametrilor de calitate. În ultimul trimestru al anului 2012, ANCOM va implementa proiectul. Aplicaţie online de măsurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet». Pentru a verifica respectarea acestor obligaţii, ANCOM va desfăşura o amplă campanie de monitorizare în trimestrele II şi III ale anului viitor”, a spus Marinescu, prezent la un eveniment organizat de Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu.

El a adăugat că, în a doua jumătate a anului 2012, ANCOM îşi propune să definească o serie de parametri de calitate privind retransmisia serviciilor de programe TV, aplicabili în relaţia cu utilizatorii finali, şi să monitorizeze îndeplinirea de către furnizori a obligaţiei de a-şi informa corect utilizatorii cu privire la serviciile de comunicaţii pe care le furnizează.

Marinescu a spus că un punct important al planului de acţiuni al ANCOM pentru 2012 este proiectul de lege privind infrastructura reţelelor de comunicaţii, aflat în prezent la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor pentru avizare.

„Proiectul de lege stabileşte în sarcina ANCOM o serie de atribuţii precum inventarierea reţelelor şi infrastructurii asociate, crearea şi punerea la dispoziţia publicului pe pagina de Internet a unei baze de date care să mapeze elementele de infrastructură de pe teritoriul României şi să includă condiţiile de acces pe proprietatea publică. În plus, instituţia trebuie să elaboreze un contract-standard de acces pe proprietatea privată, să controleze şi să monitorizeze obligaţiile ce revin instituţiilor publice prin prisma noilor prevederi legale”, a mai spus şeful ANCOM.

El a adăugat că un proiect pilot privind inventarierea reţelelor şi infrastructurii asociate va fi lansat în judeţul Braşov.

Referitor la evoluţia pieţei serviciilor de retransmisie a programelor TV, Marinescu a spus că, în primele şase luni, datele preliminare arată o stagnare atât în privinţa numărului total de abonaţi, cât şi ca penetrare.

„Defalcat, s-a înregistrat o scădere a serviciilor de retransmisie prin satelit (DTH) şi o creştere a numărului de abonaţi prin cablu. Mai multe informaţii vor fi cuprinse în raportul final de date statistice privind piaţa de comunicaţii din România, care va fi publicat la începutul lunii decembrie”, a încheiat Marinescu.

Prezent la eveniment, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a afirmat că speră ca proiectul de lege privind infrastructura reţelelor de comunicaţii să fie adoptat în cel mult două luni.

„Acest proiect de act normativ este foarte important pentru industria de profil. De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind trecerea la televiziunea digitală va fi prezentat în Parlament în cel mai scurt timp, documentul fiind în curs de avizare la Ministerul Finanţelor Publice”, a spus Vreme.

El a adăugat că, în 2012, va fi semnat contractul de finanţare din fonduri europene a reţelei de acces în bandă largă la Internet în zonele neacoperite de operatori, proiect în valoare de 84 milioane de euro pe o perioadă de 24 de luni.

Anterior, Vreme a declarat că semnarea contractului de finanţare va avea loc în această lună.

Alocarea de către Uniunea Europeană a celor 84 milioane de euro a fost obţinută de România în urma adoptării, în 2009, a Strategiei naţionale de broadband, care urmăreşte ca toată populaţia ţării să aiba acces la servicii de internet în bandă largă până în 2013.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
A murit marele MAESTRU al filmului. Tristețe mare în România: Jocul s-a terminat
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Dovezile irefutabile ale inocenței generalului Florian Coldea ies la suprafață
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare de „brunețica”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
Capital.ro
Interzis pentru românii care au mașini. Amendă de 1.000 de lei. Decizie direct de la primărie
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'