OPINIE Kairat Umarov, prim-viceministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan: Trebuie să scăpăm de toate armele nucleare înainte de a fi prea târziu

Recordul de știri alarmante de-a lungul deceniilor arată cât de aproape a fost omenirea de o catastrofă nucleară. A sosit momentul de a elimina armele nucleare create de către om, care constituie o reală amenințare.
Filip Stan
04 sept. 2023, 20:27
OPINIE Kairat Umarov, prim-viceministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan: Trebuie să scăpăm de toate armele nucleare înainte de a fi prea târziu

KAIRAT UMAROV – prim-viceministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan

Oppenheimer, filmul lansat recent, a atras atenția publicului asupra pericolului real și prezent al armelor nucleare. Acest pericol este unul vechi, deoarece amenințarea nucleară a fost adesea umbrită în discursul public, în ciuda faptului că aceste arme prezintă un risc existențial la fel de mare ca și criza climatică.

Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) reprezintă un instrument de măsurare simbolică a vulnerabilității omenirii în fața unor catastrofe globale. Acesta a fost setat de la 100 secunde de miezul nopții la 90 de secunde de miezul nopții. Ceasul Apocalipsei este setat anual de către Consiliul de Știință și Securitate Bulletin, în urma unei cooperări cu Consiliul de Sponsori (care include 10 laureați ai Premiului Nobel).

În ultimii 25 de ani, contextul global de securitate nucleară a fost supus tensiunii, iar rezistența sa a fost sever testată, amintindu-ne că temerile nucleare descrise în Oppenheimer rămân pertinente. Este imperativ necesar ca lumea să ia în serios amenințarea armelor nucleare și să creeze o cale către neproliferarea și dezarmarea nucleară.

Kazahstanul cunoaște prea bine consecințele dezastruoase ale armelor nucleare. Timp de aproape o jumătate de secol, pământul nostru a suferit teste în atmosferă, terestre și subterane. Acest lucru a afectat sănătatea a aproximativ 1,5 milioane de kazahi care trăiesc în apropierea locației de testare Semipalatinsk, unde Uniunea Sovietică a efectuat teste nucleare între 1949-1989. Efectele secundare ale radiațiilor persistă chiar și la trei decenii după ce Kazahstanul a dezafectat locația de testare de la Semipalatinsk în 1991.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avut dreptate când a declarat anul trecut că este vital să eliminăm amenințarea armelor nucleare înainte ca acestea să elimine lumea noastră. Ce se poate face pentru a realiza acest lucru?

Cum putem elimina amenințarea armelor nucleare?

În primul rând, comunitatea internațională trebuie să opună rezistență oricărei încercări de normalizare a amenințărilor nucleare, somându-i pe cei care susțin că chiar și o lovitură nucleară limitată poate fi justificată.

În al doilea rând, negocierile privind controlul armelor și reducerea ulterioară a arsenalelor nucleare trebuie reluată. În special, este esențial ca SUA și Rusia să negocieze un nou cadru de control al armelor care să înlocuiască New START, ultimul acord major de control al armelor nucleare între Statele Unite și Rusia, care a rămas încă în vigoare.

Dacă nu este actualizat, New START va expira în 2026.

Comunitatea internațională trebuie să sublinieze necesitatea de a restabili diplomația nucleară globală și de a reafirma angajamentul mondial față de dezarmarea nucleară – obiectivul final al Tratatului de neproliferare nucleară și al celui mai recent Tratat asupra Interzicerii Armelor Nucleare (TPNW).

Summitul G20 de luna viitoare de la New Delhi, unde se vor reuni reprezentanți de rang înalt a Marilor Puteri globale, reprezintă o oportunitate ideală pentru liderii politici de a-și reafirma angajamentul față de neproliferarea nucleară și dezarmare.

De la cea de-a 10-a Conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), încheiată cu un an în urmă fără a ajunge la un acord, înainte de următoarea Conferință de revizuire din 2026, statele părți la TNP ar trebui să profite de reuniunile pregătitoare pentru a remedia acest lucru și pentru a promova o agendă de reducere a riscurilor nucleare și de consolidare a tratatului care a servit mult timp drept bază a regimului global de neproliferare.

Kazahstanului i s-a încredințat, de către semnatarii TNP, sarcina de a prezida cea de-a doua sesiune a Comitetului de pregătire al TNP. Țara mea speră că o abordare echilibrată poate consolida procesul de revizuire a tratatului. Pentru a sprijini impulsul global pentru dezarmarea nucleară, Kazahstanul a fost printre primele state care a aderat la Tratatul asupra interzicerii armelor nucleare (TPNW) în 2019.

Având în vedere istoria noastră dureroasă în ceea ce privește testele nucleare, ne-am asociat cu Kiribati – o națiune din Pacific care a trăit în mod similar consecințele devastatoare ale testelor nucleare – pentru a avea calitatea de copreședintă a unui grup de lucru focusat pe asistența victimelor, remedierea mediului și cooperarea internațională în cadrul TPNW. Un obiectiv cheie este crearea unui fond fiduciar internațional. Suntem optimiști că această inițiativă poate fi realizată în timpul președinției Kazahstanului a celei de a treia reuniune a statelor care participă la TPNW din 2025.

Chiar și pe fondul neliniștii geopolitice globale, progresul în dezarmarea nucleară este posibil. Numărul de arme nucleare a scăzut de la aproximativ 65.000 la mijlocul anilor 1980 la aproximativ 12.500 în prezent. Kazahstanul poate acționa ca un model pentru puterile nucleare, ca țară care a renunțat voluntar la armele sale nucleare după independența sa de Uniunea Sovietică și a închis cel mai mare site de teste nucleare din lume.

Împreună cu vecinii săi din regiune, Kazahstanul a stabilit o zonă fără arme nucleare în Asia Centrală. Acest proces poate fi aplicat și în alte regiuni ale lumii.

Desigur, numeroase obstacole politice și tehnice stau în calea unei lumi fără arme nucleare. Cu toate acestea, pe măsură ce tensiunile internaționale și arsenalele nucleare cresc, nu există nicio alternativă în evitarea unui potențial dezastru. Recordul știrilor alarmante de-a lungul deceniilor arată cât de aproape a fost omenirea de o catastrofă nucleară. Pe fondul altor provocări globale care reprezintă o presiune, momentul pentru a elimina armele nucleare create de către om, care constituie o amenințare, este acum.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Devine obligatoriu din vară, de la 1 iunie, pentru toată lumea
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii, condamnați să trăiască cu chirie. Locuințele devin un lux inaccesibil
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alcatraz: între renaștere politică și fantomă a trecutului – ce crede ultimul deținut despre redeschiderea faimoasei pușcării