OPINIE: Liderii religioși pot contribui la pacea mondială

Pentru a construi un nou sistem de securitate internațională, lumea are nevoie de o nouă mișcare globală pentru pace. Cred că rolul liderilor religioși va fi indispensabil în acest sens.

18 sept. 2023, 15:33
OPINIE: Liderii religioși pot contribui la pacea mondială

Nu este un secret pentru nimeni că lumea asistă la o creștere a tensiunilor internaționale și la o erodare a ordinii globale care a fost instituită de la crearea Organizației Națiunilor Unite. Blocuri dezunite care nu au mai existat de la Războiul Rece revin rapid. Ca urmare, planeta noastră se confruntă cu amenințări grave, inclusiv o nouă cursă globală a înarmării, amenințarea armelor nucleare și proliferarea tuturor formelor de război, inclusiv războaiele fierbinți, hibride, cibernetice și comerciale.

În această atmosferă de tensiune și de turbulențe geopolitice în creștere, este vital să se dezvolte noi abordări pentru consolidarea dialogului și a încrederii între civilizații.

Diplomația este, fără îndoială, cheia dezvoltării cooperării. Kazahstanul a fost întotdeauna în favoarea soluționării problemelor litigioase exclusiv la masa negocierilor, pe baza Cartei ONU. Țara noastră a apărat în mod constant principiile care vizează realizarea unei păci durabile, a securității și a unui progres sustenabil în întreaga lume.

În ciuda tuturor eforturilor, conflictele rămân omniprezente în multe regiuni ale lumii.

Pentru a construi un nou sistem de securitate internațională, lumea are nevoie de o nouă mișcare globală pentru pace. Cred că rolul liderilor religioși va fi indispensabil în acest sens. Aproximativ 85% din populația lumii aparține unei religii, ceea ce face ca aceasta să fie un factor semnificativ în viața noastră. Prin urmare, liderii religioși au un impact semnificativ asupra afacerilor globale. În plus, valoarea sacră a vieții umane, sprijinul reciproc, respingerea rivalității distructive și a dușmăniei sunt principii pe care toate religiile le împărtășesc. Prin urmare, sunt convins că aceste principii pot sta la baza unui nou sistem mondial.

 

Cum pot liderii religioși să promoveze pacea în toată lumea?

Cum se poate realiza acest lucru în practică?

În primul rând, liderii religioși pot contribui la vindecarea rănilor urii după un conflict prelungit. Siria este un exemplu în acest sens. Kazahstanul salută faptul că ostilitățile din această țară au încetat practic. Suntem încântați că am contribuit la acest lucru prin participarea la discuțiile de pace din cadrul Procesului de la Astana, în cadrul căruia negocierile au început din 2017 între reprezentanții guvernului sirian, ai opoziției, precum și ai Turciei, Iranului și Rusiei.

Deși faza fierbinte a conflictului s-a încheiat, diviziunile din interiorul țării rămân. Liderii spirituali pot juca un rol important în vindecarea societății siriene, valorificând puterea religiei.

În al doilea rând, natura umană este contradictorie. Provocarea și ura vor exista întotdeauna. Acțiunile recente de ardere a Coranului sfânt într-o serie de țări din Europa de Nord reprezintă o tendință negativă care subminează cultura toleranței, a respectului reciproc și a coexistenței pașnice. În acest sens, activitatea intenționată a liderilor religioși pentru a preveni astfel de situații și tendințe este extrem de importantă.

În al treilea rând, noile tehnologii schimbă în mod radical toate sferele vieții umane. Aceste schimbări sunt, în cea mai mare parte, în bine: asistența medicală se îmbunătățește, informații nelimitate sunt disponibile pe internet, comunicarea și deplasarea devin mai ușoare. În același timp, asistăm la fragmentarea și polarizarea societății sub influența tehnologiilor digitale.

În noua realitate digitală, este necesară și cultivarea valorilor spirituale și a orientărilor morale. Religia joacă, de asemenea, un rol esențial în acest sens, deoarece toate credințele se bazează pe idealuri umaniste, pe recunoașterea valorii supreme a vieții umane și pe dorința de pace și creație.

Aceste principii fundamentale ar trebui să fie întruchipate nu numai în sfera spirituală, ci și în dezvoltarea socio-economică a țărilor și în politica internațională.

Fără a se baza pe idealurile umaniste și pe etică, revoluția științifică și tehnologică rapidă poate duce omenirea pe căi greșite. Suntem deja martori la astfel de dezbateri odată cu apariția inteligenței artificiale universale.

În cele din urmă, autoritatea morală și cuvântul liderilor spirituali sunt esențiale astăzi.

Prin urmare, sunt mândru că, timp de 20 de ani, Kazahstanul a găzduit Congresul liderilor religioși la fiecare trei ani. Înființat în 2003 ca răspuns direct la creșterea diviziunilor interconfesionale și a extremismului după atacul terorist din 11 septembrie din Statele Unite, Congresul contribuie la consolidarea dialogului interconfesional prin unirea liderilor religioși.

Acesta a permis un dialog semnificativ cu privire la modalitățile de conjugare a eforturilor de promovare a înțelegerii reciproce între reprezentanții diferitelor culturi și comunități religioase.

 

Înainte de a deveni președinte al Kazahstanului în 2019, am avut onoarea de a lucra ca șef al Secretariatului Congresului.

Am observat modul în care Congresul promovează toleranța și respectul reciproc, spre deosebire de ură și extremism.

Anul trecut, țara noastră a găzduit cel de-al șaptelea Congres al liderilor religioși. La acesta au participat delegații din 50 de țări, inclusiv reprezentanți ai islamului, creștinismului, iudaismului, șintoismului, budismului, zoroastrismului, hinduismului și altor religii. Am avut onoarea de a-i ura bun venit Papei Francisc – aceasta este cea de-a doua vizită a șefului Bisericii Catolice în Kazahstan, după vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 2001.

În ultimele două decenii, Congresul a devenit o platformă pentru dialogul inter-civilizațional la nivel global. Cred că a avut o contribuție semnificativă la succesul Kazahstanului în formarea unei societăți stabile și armonioase dintr-o populație de peste 100 de grupuri etnice și 18 confesiuni care trăiesc astăzi în pace în țara noastră.

Prin angajamentul său față de toleranța religioasă și respectul pentru drepturile omului, Kazahstanul este un exemplu pentru întreaga lume, demonstrând importanța dialogului interconfesional în crearea unei societăți globale mai pașnice și mai armonioase.

Într-un moment în care lumea continuă să se afle într-o stare de incertitudine politică, o punte de apropiere între culturi și civilizații este mai necesară ca niciodată. Intenționez cu fermitate să mă asigur că Kazahstanul promovează dialogul global între religii și popoare, inclusiv prin activitatea Congresului liderilor religioși, contribuind astfel la înțelegerea și respectul reciproc în societate.

Autorul: Kassym-Jomart Tokayev – Președintele Kazahstanului.