Opozantul Kremlinului, Aleksei Navalnîi a fost „otrăvit cu o substanţă chimică necunoscută”

Opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, transferat duminică de la închisoarea unde era încarcerat într-un spital, a fost ”otrăvit” cu ”o substanţă chimică necunoscută”, a acuzat luni avocata sa, pe fondul unei intensificări a reprimării mişcării de contestare. Oftalmologul Anastasia Vasilieva anunţă o ”expertiză independentă”.

29 iul. 2019, 14:01
Opozantul Kremlinului, Aleksei Navalnîi a fost „otrăvit cu o substanţă chimică necunoscută”

Condamnat săptămâna trecută la 30 de zile de închisoare, Aleksei Navalnîi a fost spitalizat din cauza unei ”grave reacţii alergice”, potrivit autorităţilor.

Anturajul său şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această ”reacţie”, considerată ”ciudată”, întrucât bloggerul anticorupţie nu a fost vreodată victima vreunei alergii, iar aceasta a avut loc la o zi după o manifestaţie marcată de aproape 1.400 de arestări – un lucru nemaiîntâlnit de când a revenit Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.

După ce a putut să-l viziteze în instituţia spitalicească moscovită în care a fost internat, avocata sa, Olga Mihailova a dat asigurări luni unor jurnalişti că opozantul a fost ”otrăvit”. Câteva minute mai târziu, Anastasia Vasilieva, un oftalmolog care l-a tratat pe Navalnîi când a fost stropit cu o substanţă antiseptică, în 2017, a declarat că opozantul se simţea mai bine, dar şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că era trimis înapoi la închisoare, fără să se fi ”restabilit complet”. ”Să fie lăsat să se întoarcă în locul unde a primit o doză dintr-un produs chimic necunoscut fără ca (concluziile analizelor) să fie cunoscute nu este bine şi nu este profesionist”, a declarat ea.

Elena Sibikina, medicul-şef al spitalului care l-a examinat pe Aleksei Navalnîi, a declarat că viaţa sau sănătatea opozantuluii nu se aflau în pericol, refuzând să prezinte mai multe informaţii în numele secretului medical. La momentul transferului său la spital, Navalnîi prezenta o umflare a pleoapelor şi multiple abcese pe gât, spate, tors şi coate.

Intervievată de postul independent de televiziune Dojd, Vasilieva a declarat că a recuperat tricoul opozantului şi fire de păr, care urmează să facă obiectul unei ”expertize independente”, cu scopul de a determina dacă a fost victima unei otrăviri.

Acest caz se desfăşoară într-un moment în care autorităţile par hotărâte să ucidă în faşă orice contestare legată de alegerile locale de la 8 septembrie, la care majoritatea reprezentanţilor opoziţiei a fost împiedicată să participe. O adunare neautorizată în faţa sediului Primăriei Moscovei, la apelul acestor opozanţi, s-a soldat sâmbătă cu aproape 1.400 de arestări, potrivit OVD-Info, un ONG specializat în urmărirea manifestaţiilor.