Opoziţia a depus MOŢIUNEA DE CENZURĂ împotriva Guvernului. Vezi DOCUMENTUL

Alianţa Creştin-Liberală (ACL) a depus, vineri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, intitulată 'Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de PSD', a anunţat copreşedintele ACL, Klaus Iohannis.

12 sept. 2014, 10:43
Opoziţia a depus MOŢIUNEA DE CENZURĂ împotriva Guvernului. Vezi DOCUMENTUL

Astăzi (n.r. – vineri) a fost depusă moţiunea de cenzură ”Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de PSD”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele PDL, Vasile Blaga, scrie Agerpres.

Liberalul a arătat că moţiunea este împotriva ‘abuzurilor repetate ale Guvernului Ponta’ şi a fost iniţiată de 171 de parlamentari.

Potrivit lui Iohannis, moţiunea vizează OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea Preşedintelui României şi OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, acte normative promovate de Victor Ponta pentru ‘a-şi crea un avantaj electoral prin legalizarea turismului electoral şi a votului multiplu, a migraţiei politice la nivelul aleşilor locali practicând mita, şantajul şi presiunea politică asupra primarilor‘.

Prin emiterea unui set de acte, ordonanţe, domnul Ponta pune în pericol statul de drept din România şi corectitudinea procesului electoral din noiembrie. Astfel, probabil prezidenţiabilul Victor Ponta, din postura de premier, cu încălcarea Constituţiei, a legislaţiei naţionale şi a tuturor recomandărilor internaţionale în materie electorală a pus la cale un plan concertat prin care urmăreşte fraudarea alegerilor. (…) La adăpostul oferit de un Avocat al Poporului, din păcate obedient, Victor Ponta s-a folosit de instrumentul ordonanţelor de urgenţă, pe care le considerăm neconstituţionale’, a precizat liderul PNL.

Ilie Sârbu: Moţiunea de cenzură a ACL nu ne deranjează

El a spus că succesiunea actelor normative şi domeniile în care acestea au fost emise demonstrează că pentru Victor Ponta ‘câştigarea alegerilor este un pariu cu baronii PSD’.

Pe de altă parte, liderul PNL a susţinut că premierul Ponta a ‘urmărit cu consecvenţă să acapareze aparatul de forţă al statului’ prin modificarea legislaţiei putând să numească direct oameni fideli în fruntea unor instituţii precum Inspectoratul General al Poliţiei, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Iohannis a arătat că moţiunea de cenzură este folosită pentru a atrage atenţia asupra unor lucruri deosebit de grave realizate de Guvern, chiar dacă nu sunt suficiente voturi pentru ca acest document să fie adoptat de Parlament.

Moţiunea de cenzură este cel mai puternic instrument la îndemâna Opoziţiei, poate fi folosit relativ rar, o dată într-o sesiune, dar asta nu înseamnă că este folosit numai atunci când suntem siguri că va cădea Guvernul, însă fiind un instrument care atrage foarte multă atenţie de regulă moţiunea de cenzură se foloseşte pentru a atrage atenţia asupra unor lucruri deosebit de grave, chiar dacă nu neapărat sunt întrunite suficiente voturi pentru a schimba efectiv Guvernul’, a declarat Iohannis.

La rândul său, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că toate acţiunile Guvernului din ultimele luni dovedesc intenţia clară de fraudare masivă a alegerilor.

‘PSD-ul şi Victor Ponta sunt conştienţi că, cinstit, nu pot câştiga alegerile prezidenţiale şi, de aceea, au pus la punct acest plan pentru a frauda, pentru a fura numărul de voturi care lipsesc pentru a câştiga Preşedinţia’, a declarat Blaga.

Vasile Blaga a precizat că liderul PMP Elena Udrea nu a semnat moţiunea de cenzură.

‘Intenţia noastră asta este (n.r. să treacă moţiunea de cenzură). Ştiţi foarte bine, o singură moţiune de cenzură a trecut după Revoluţie, în schimb avem ocazia de a readuce în discuţie încă o dată în cel mai important for al democraţiei care este Parlamentul aceste abuzuri extraordinare ale lui Ponta’, a arătat liderul PDL.

El a mai spus că sunt suficiente semnăturile parlamentarilor ACL pentru depunerea moţiunii de cenzură, arătând că poziţiile celorlalte grupuri vor fi văzute în discuţiile în plen.

Ce şanse are să treacă de Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului

Blaga a susţinut că marţi Birourile permanente ale Parlamentului vor trebui să se reunească pentru calendarul moţiunii de cenzură, în cinci zile să se citească documentul în plen, iar după trei zile să fie dezbătută şi votată de legislativ.

‘Bineînţeles că ne dorim să treacă moţiunea. Cine nu-şi doreşte să treacă moţiunea? Avem nevoie de toţi cei care nu sunt de acord cu Victor Ponta. Cum o să voteze, o să vedem’, a spus preşedintele PDL.

Klaus Iohannis a anunţat, la începutul lunii, că Alianţa Creştin Liberală (ACL) va iniţia moţiune de cenzură pe tema încercărilor Guvernului de a pregăti fraudarea alegerilor.

„Am lămurit foarte clar pe ce temă se va axa moţiunea de cenzură. Noi am considerat că cel mai îngrijorător complex de teme din această perioadă se constituie din încercările Guvernului Ponta de a pregăti o posibilă fraudare a alegerilor – OUG 45 de pregătire a alegerilor, OUG de legalizare a traseismului politic în administraţia publică locală. Toate aceste demersuri trebuie sancţionate şi moţiunea de cenzură care va fi pregătită de specialiştii noştri în perioada imediat următoare se va axa pe acest domeniu”, a spus Klaus Johannis