Oprescu, atacat de primarii de sector: Dorim să existe o comunicare între noi şi ţarul de Bucureşti

Primarii celor şase sectoare ale Capitalei au anunţat, duminică, înfiinţarea Asociaţiei Primarilor de Sector, pentru îmbunătăţirea activităţii administrative a Bucureştiului. Într-o conferinţă de presă comună, edilii sectoarelor s-au arătat nemulţumiţi de modul în care primarul general Sorin Oprescu colaborează cu ei, acuzând lipsa de transparenţă şi de dialog. "Dorim să existe o comunicare între noi şi ţarul de Bucureşti (...) Stă închis în turnul său de la Primăria Capitalei, dar vreau să vă spun că noi suntem paratrăznetul, în capul nostru se sparg toarte probleme cetăţenilor", a spus Cristian Popescu Piedone.

08 apr. 2013, 11:30
Oprescu, atacat de primarii de sector: Dorim să existe o comunicare între noi şi ţarul de Bucureşti

La şedinţa de constituire a Asociaţiei Primarilor de Sector, ce a avut loc la Casa Eliad din Sectorul 3, cei şase edili au stabilit obiectivele organizaţiei şi a modalităţii de colaborare între edilii de sector şi cu primarul general.

Cei şase edili ai Bucureştiului au declarat, într-o conferinţă de presă comună, că sunt nemulţumiţi de modul în care primarul general Sorin Oprescu a înţeles să colaboreze cu ei, acesta neinvitându-i la întâlnirile periodice, aşa cum prevede legea 215/2001 a administraţiei locale.

Primarii au spus că sunt multe probleme administrative locale care ţin de instituţii subordonate edilului-şef şi care nu pot fi soluţionate fără un dialog între primarul general şi cel de sector.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a mărturisit că în cei aproape cinci ani de mandat s-a întâlnit oficial cu Sorin Oprescu doar de trei ori, deşi a depus la Primăria Capitalei mai multe sesizări privind problemele locuitorilor sectorului 4, în vederea rezolvării lor cu sprijinul municipalităţii.

„Asociaţia Primarilor de Sector din Bucureşti nu are o afiliere politică şi nu doreşte să reprezinte un instrument politic, fiind axată doar pe problematica administrativă. Considerăm că ceea ce ne uneşte este mult mai important decât ceea ce ne desparte şi datoria noastră este de a oferi o administraţie locală eficientă şi o bună colaborare între primăriile de sector şi Primăria Capitalei. În multe cazuri, administraţiile de sector nu au atribuţii şi trebuie să acţioneze împreună cu Primăria Capitalei. Bucureştiul trebuie să se dezvolte unitar şi să limităm discrepanţele dintre sectoare”, a afirmat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, iniţiatorul proiectului de constituire a asociaţiei.

Asociaţia Primarilor de Sector îşi propune să-l invite pe primarul general Sorin Oprescu la o discuţie de câte ori va fi nevoie, lansând deja o invitaţie deschisă pentru următoarea şedinţă.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a apreciat iniţiativa colegului său Robert Negoiţă drept „una minunată”, în speranţa că de acum încolo vocea primarilor de sector ar putea fi mai bine auzită de către edilul- şef, Sorin Oprescu.

Dorim să existe o comunicare între noi şi ţarul de Bucureşti şi îmi permit să spun asta pentru că domnia sa ne-a făcut voievozi într-o emisiune televizată. Parcă noi, primarii de sector, am fi în junglă, iar primarul general în Olimp. Stă închis în turnul său de la Primăria Capitalei, dar vreau să vă spun că noi suntem paratrăznetul, în capul nostru se sparg toarte probleme cetăţenilor. Nu am o problemă cu ţarul Bucureştiului, dar vreau să ştiu ce să le răspund cetăţenilor când mă întreabă despre iluminat sau câinii de pe stradă”, a spus Piedone, subliniind că doreşte ca proiectele Sectorului 4 să se dezvolte şi să fie făcute cunoscute de către Sorin Oprescu.

Edilul de la sectorul 4 a ţinut să precizeze că asociaţia nu are menirea de a se impune politic în vreun fel, doar să acţioneze ‘în spirit de bună pace spre o comunicare mai bună”.

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a cerut şi el public primarului general să considere toţi primarii de sector „parteneri egali de dialog”. El s-a arătat nemulţumit de intenţia lui Sorin Oprescu de a privatiza RADET şi de „cum merg treburile la RATB şi APANOVA”.

Avem obligaţia să discutăm despre ce este la RADET şi să gândim împreună cum această regie poate deveni performantă. „Căldură pe gratis” a anunţat primarul general, dar oamenii se întreabă cum este posibil şi eu nu cred că se poate (…). Ştiu că la Bruxelles se discută despre oprirea privatizărilor regiilor monopol, pentru că nu sunt în interesul cetăţenilor. Sunt monopoluri ce trebuie menţinute aşa. Sunt împotriva privatizării RADET„, a spus Vanghelie.

La rândul său, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a sesizat „lipsa de transparenţă” existentă la nivelul Primăriei Capitalei şi a respins ideea de privatizare a RADET.

„Asociaţiile de proprietari nu doresc această privatizare, 30% din ele sunt în faliment şi vreau să transmit că nu vor fi de acord cu privatizarea regiei, pentru că implică costuri mari pentru bucureşteni. Oficial, am transmis o serie de sesizări către Sorin Oprescu pentru a putea demara un proiect cu finanţare europeană în zona Petricani şi nu am fost sprijinit. Acolo străzile arată rău şi oamenii nu ştiu că nu depinde de mine, ci de primarul general„, a spus Onţanu.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Primarilor de Sector, a anunţat că se va constitui şi un corp de experţi pe domenii de activitate în cadrul acestui organism, care va urmări proiectele urbanistice din fiecare sector al Capitalei. „Dorinţa este să întărim relaţia cu primarul general şi scopul asociaţiei este de a facilita comunicarea între primăriile de sector şi Primăria Capitalei”, a spus Chiliman.

Edilul sectorului 6, Rareş Mănescu, a arătat că asociaţia va avea „un scop sută la sută benefic pentru cetăţeni”, subliniind că cine vede o altfel de latură a sa, greşeşte.

„Nu trebuie să uităm că în perioada actuală avem un Guvern care ne susţine şi asociaţia trebuie să atragă cât mai mulţi bani europeni”, a declarat Mănescu.

Potrivit Agerpres, primarul Robert Negoiţă l-a rugat public pe Sorin Oprescu să iniţieze un dialog cu primarii de sector, reclamând faptul că edilul şef vorbeşte despre „autostrăzi suspendate, dar nu termină bulevardele Liviu Rebreanu şi Nicolae Grigorescu”.

La întâlnire au participat primarii celor şase sectoare ale Capitalei: Andrei Chiliman (sectorul 1), Neculai Onţanu (sectorul 2), Robert Sorin Negoiţă (sectorul 3), Cristian Popescu-Piedone (sectorul 4), Marian Vanghelie (sectorul 5) şi Rareş Mănescu (sectorul 6).

Asociaţia Primarilor de Sector (APS) este prima organizaţie cu caracter civic, non-partizan a primarilor de sector. APS urmăreşte îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii actului administrativ printr-o mai bună comunicare şi colaborare între primăriile de sector din Bucureşti. Sunt vizate în primul rând acele proiecte administrative trans-sectoriale, dar şi realizarea, la nivelul administraţiei de sector, a unor acţiuni coerente şi unitare pe întreaga rază a Capitalei. Asociaţia Primarilor de Sector se va reuni lunar şi va avea un preşedinte desemnat pe 6 luni, din rândul primarilor