Oprescu, despre situaţia RATB şi RADET: De patru ani spun că acestea sunt „găuri negre”

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, despre RADET şi RATB, la care controalele au scos la iveală numeroase nereguli, că acum se verifică un lucru spus de el de patru ani, respectiv acela că cele două regii sunt "găuri negre", potrivit Mediafax.

15 apr. 2013, 12:33
Oprescu, despre situaţia RATB şi RADET: De patru ani spun că acestea sunt „găuri negre”

De patru ani de zile spun că sunt găuri negre, iată că se verifică acum ce spun de patru ani„, a spus edilul, răspunzând unei întrebări cu privire la rezultatele controalelor efectuate de Corpul de control al primului ministru la cele două regii autonome.

În privinţa RATB, Oprescu a amintit că situaţia din regie este motivul pentru care, timp de patru ani de zile, nu a fost de acord cu mărirea preţului biletelor de transport.

Citeşte şi NEREGULI la RATB: Sume uriaşe cheltuite pe protocol şi pierderi mari. Guvernul sesizează DNA

Sorin Oprescu a mai explicat şi faptul că, din cauza fostului Consiliu General al Municipiului Bucureşti, primarul general „nu şi-a putut exercita prerogativele”.

Primarul general nu şi-a putut exercita prerogativele din cauza fostului CGMB, care şi-a numit şi schimbat directorii şi care a scos din statutul instituţiilor Corpul de control al primarului general. Au trăit într-o independenţă deplină necontrolaţi de nimeni„, a mai spus Oprescu care a precizat că atât în cazul RADET, cât şi al RATB, încă din primul său mandat, a atacat în instanţă hotărârile prin care directorii şi membrii Consiliilor de administraţie au fost numiţi de vechii consilieri generali.

Citeşte şi MODIFICĂRI TARIFARE la RATB. Ce schimbări propune Regia. De ce nu există PANOURI ORARE în staţii

Guvernul va sesiza DNA asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea RATB în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general.

Solicitarea de efectuare a unui control a fost transmisă premierului Victor Ponta în luna noiembrie a anului trecut de către primarul general Sorin Oprescu.

În nota de control, finalizată în această săptămână, se arată, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

RATB, care în 2010 şi 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină tip Mont Blanc, la un preţ de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB.