Planul lui Oprescu pentru rezolvarea problemei maidanezilor: În 18 luni vom scăpa de câinii fără stăpân

Primarul General, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că maidanezii reprezintă un pericol public real în Capitală şi că primăria şi-a propus ca într-un an şi jumătate să adune circa 80% din câinii de pe străzi. De asemenea, Oprescu a anunţat că primăria are în plan extinderea capacităţii de cazare în adăposturi şi şi-a exprimat speranţa că vor fi adoptaţi 50% din maidanezii strânşi de pe străzi.

30 sept. 2013, 14:23
Planul lui Oprescu pentru rezolvarea problemei maidanezilor: În 18 luni vom scăpa de câinii fără stăpân

„Din 2008 şi până în 2013 nu am făcut altceva decât să respectăm legea, anume aceea de a-i lua, steriliza, a susţine aceste activităţi, a-i deparazita, a-i duce în puţinele adăposturi şi a-i reteritorializa. A fost o prostie acest lucru, o prostie la care am antamat şi noi”, a declarat Sorin Oprescu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Primăria Capitalei.

Edilul Capitalei speră că „autointitulaţii iubitori de animale” au înţeles că maidanezii sunt un real pericol pe străzile oraşului. De asemenea, Oprescu şi-a exprimat disponibilitatea să poarte discuţii şi să colaboreze cu ONG-urile „decise să sprijine Bucureştiul şi bucureştenii”, dar a avertizat că nu va avea niciun fel de dialog cu „iubitorii de câini în strada”.

Primarul a mai anunţat că ONG-urile sau persoanele care vor adopta câini din adăposturile primăriei vor fi controlate.

„Persoanele sau organizaţiile neguvernamentale care îşi asumă îngrijirea lor, trebuie să ştie că acum avem dreptul prin lege să verificăm dacă animalele pe care le-am încredinţat spre adopţie au fost abandonate. Iar abandonul este infracţiune. Vom aplica legea nu pentru că vrem să descurajam iubitorii de animale, ci pentru că ne dorim rezolvarea acestei probleme”, a menţionat Oprescu.

Primăria îşi propune ca într-un an şi jumătate să adune de pe străzi cel puţin 80% din maidanezi, primarul anunţând că au în plan triplarea numărului de locuri în adăposturi.

Ne vom extinde de trei ori capacitatea. În prezent avem 800 de locuri, alte 500 vor fi gata în câteva săptămâni şi vrem să ajungem la peste 3300 de locuri pentru ca procesul de prindere să fie alert. Şi aici intervin iubitorii de animale. Cei adevăraţi. Sperăm ca aceştia să adopte cel puţin 50% din câinii pe care îi prindem„, a precizat edilul Capitalei.

„Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor îşi asumă ca în 300 de zile lucrătoare, cu o rată de prindere de la 150 până la 200 de câini pe zi, poate captura 80% din câinii de pe străzi. Îi adăposteşte cele 14 zile stabilite de legiuitor, îi deparazitează şi îi sterilizează şi îi pregăteşte de adopţie”, a continuat primarul.

Oprescu invită iubitorii de câini să adopte din adăposturile municipalităţii, iar pe cei care sunt dispuşi că adopte mai mult de un patruped îi scuteşte de taxa de adopţie, care a fost scoasă.

Sperăm ca adevăraţii iubitori de animale să adopte cel puţin 50% din câinii prinşi. Dacă respectăm obiectivele propuse, într-un an jumate Capitala va scăpa de problema câinilor maidanezi„, a concluzionat Oprescu.

Autorităţile bucureştene au înfiinţat un număr special pentru reclamaţii, 021/9844, unde cetăţenii pot să anunţe existenţa haitelor, a câinilor periculoşi sau eventuale atacuri, iar o echipă permanentă va intervenii în cel mai scurt timp.

În plus, cei care vor să adopte un câine fără stăpân pot merge de luni până vineri la adăpostul din Pallady sau Mihăileşti, între orele 10.00 şi 15.00.