Oprişan: Alegerea indirectă a preşedinţilor CJ va face să fie desemnaţi de şefii de partid de la Bucureşti

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, de către consilierii judeţeni, va genera corupţie şi le va lua cetăţenilor dreptul de a decide asupra comunităţii în care trăiesc în favoarea şefilor de partide de la Bucureşti care vor avea ultimul cuvânt.

18 feb. 2015, 18:58
Oprişan: Alegerea indirectă a preşedinţilor CJ va face să fie desemnaţi de şefii de partid de la Bucureşti

La finele discuţiei conducerii partidului cu parlamentarii PSD, Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, a afirmat că menţinerea alegerii directe a autorităţilor locale este necesară în condiţiile în care ţările avansate ale Uniunii Europene au acordat comunităţilor locale drepturi extinse de autogestionare, în paralel cu alegerea directă de către cetăţeni ai celor care se ocupă de comunităţile locale.

Nu putem fi de acord ca, după ce în 2008 am dat posibilitatea cetăţenilor României care trăiesc în judeţe să-şi aleagă prin vot universal direct conducătorii administraţiilor locale judeţene, să venim în 2015 şi să punem că nu e bună cea mai democratică soluţie prin care cetăţenii participă la viaţa comunităţii. Atunci am luat decizia să purtăm o discuţie serioasă la Biroul Permanent de luni şi în Comitetul Executiv, cu grupurile parlamentare şi vom adopta cea mai bună decizie”, a declarat Marian Oprişan.

Întrebat dacă i-a cerut demisia lui Valeriu Zgonea de la conducerea comisiei de Cod Electoral, ca urmare a deciziei adoptate de aceasta, ca preşedinţii CJ să fie aleşi prin votul consilierilor, Oprişan a răspuns: „A fost o chestiune simbolică să ne trezim odată pentru totdeauna şi să nu mergem cu măsuri heirupiste. Am trecut prin experienţa votului indirect , iar formula a generat corupţie şi s-au făcut majorităţi altele decât cele alese de cetăţenii judeţului şi dăm posibilitatea preşedinţilor partidelor politice din capitala ţării să stabilească ei cine sunt preşedinţii consiliilor judeţene. Cetăţenii trebuie să aibă dreptul de participaţie la viaţa comunităţii.

Preşedintele PSD Victor Ponta a admis că există diferenţe de opinii în partid privind modul în care ar trebui aleşi pe viitor preşedinţii consiliilor judeţene. Pe de o parte, el şi Valeriu Zgonea, preşedintele comisiei de Cod Electoral, susţin alegerea indirectă a preşedinţilor CJ, de către consilierii judeţeni, în timp ce Marian Oprişan, ca preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, susţine păstrarea sistemului de alegere directă, prin vot universal, într-un singur tur de scrutin.

Discuţiile au fost purtate miercuri seara la o reuniune a conducerii partidului cu grupurile parlamentare. „Există poziţii divergente: una susţinută de mine şi de Valeriu Zgonea şi alta susţinută de Marian Oprişan privind cum o să voteze parlamentarii noştri în ceea ce priveşte modul de alegere al preşedinţilor de consilii judeţene. Neexistând un acord în Biroul Permanent Naţional, vom hotărî în viitorul Comitet Executiv Naţional„, a declarat Victor Ponta.

Dilema a fost generată de faptul că, în Comisia de Cod Electoral, au căzut la vot atât varianta susţinută iniţial de PSD, cât şi cea a opoziţiei. „Propunerea noastră a fost de a rămâne sistemul actual. N-a avut majoritate. Nici propunerea PNL de aleger în două tururi nu a avut majoritate, iar atunci am ajuns la un compromis politic pentru a schimba totuşi sistemul de vot, anume de a reveni la sistemul dinainte de 2004, de alegere indirectă. Sunt argumente pro şi contra ce se vor prezenta în comisie şi în plenul Parlamentului”, a spus primul-ministru.

Ponta a refuzat să precizeze dacă Oprişan i-a cerut demisia lui Zgonea din fruntea comisiei, însă a recunoscut că preşedintele CJ Vrancea este nemulţumit de decizia luată, de principiu, în Comisia de Cod Electoral. „Domnul Oprişan, ca reprezentant al UNCJR a fost foarte supărat de decizia comisiei”, a precizat liderul social-democraţilor.