Oprişan, despre limitarea mandatelor aleşilor locali: Nimeni nu stă pe scaun toată viaţa

Preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprişan, a afirmat luni că este de acord ca aleşii locali să poată cumula cel mult două mandate, dacă în acest mod se rezolvă problema administraţiei din România, transmite Agerpres.

12 ian. 2015, 15:09
Oprişan, despre limitarea mandatelor aleşilor locali: Nimeni nu stă pe scaun toată viaţa

„Dacă această chestiune rezolvă problema administraţiei din România, eu o salut fără niciun fel de problemă, pentru că nimeni nu este să stea (…) pe un scaun, pe viaţă. Eu nu am această problemă. Şi dacă vreţi, înţelegând lucrurile aşa cum au reieşit ele din comandamentele discuţiilor partidelor politice şi ale preşedintelui Iohannis, eu chiar vreau şi îmi doresc să se adopte această măsură legislativă, dar evident va trebui modificată Constituţia”, a afirmat luni, la Palatul Parlamentului, Oprişan după şedinţa extraordinară a Adunării Generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România”.

El susţine că administraţia României este aceeaşi ca înainte de 1989.

„Administraţia României, dacă e să ne uităm la ea, este aceeaşi ca înainte de 1989. Totul este centralizat în capitala ţării. Nu ştiu din ce motive presa din România susţine cu atâta ardoare ca puterea să rămână la Bucureşti, în defavoarea cetăţenilor care trăiesc în comunităţile pe care le gestionăm.(…) Toţi cetăţenii români au spus „vrem o ţară ca afară”. În alte ţări, guvernele nu mai fac decât strategie economică, reformă şi control. Nu şi-au păstrat decât prerogativele care ţin fundamental de funcţionarea statului. În rest, toate celelalte atribuţii sunt la regiuni, la provincii, la departamente sau la nivelul primăriilor. De aceea, lucrurile acolo funcţionează foarte bine şi la noi foarte prost. Trebuie ştiut că niciun ministru, niciun prim-ministru, niciun secretar de stat de la nivelul oricărui Guvern, indiferent de culoarea politică, nu cunoaşte şi nu îi va păsa de problemele reale ale cetăţenilor care trăiesc în comunităţi”, a adăugat Oprişan.

Şeful Cj Vrancea a subliniat că problemele locale sunt rezolvate de primar, şi nu de ministru.

„Ministrul lucrează spre binele Guvernului. Dar nu-i pasă lui ce probleme au cetăţenii de la comuna Jariştea sau Goleşti sau orice localitate din România. Acolo cel chemat să-l doară sufletul şi să rezolve problemele este primarul, la nivel de judeţ este preşedintele consiliului judeţean”, a spus Oprişan.

El consideră că reforma trebuie să vizeze fiecare partid politic, pentru că „nu PSD este răul acestei ţări”.

„În ceea ce priveşte reforma, reforma de mâine trebuie făcută în fiecare partid politic împreună cu toate instituţiile statului, cu Preşedinţia, cu Legislativul, cu toate partidele politice, cu toate celelalte componente ale statului român, pentru că reformă numai de dragul reformei, spunând că unii sunt buni şi alţii sunt răi, în acest mod nu vom mai ajunge la niciun rezultat pozitiv în societatea românească”, a mai susţinut Marian Oprişan.