Opt ani de la accidentul aviatic din Apuseni în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la Medicină Aura Ion

Astăzi se împlinesc opt ani de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la Medicină Aura Ion. Cei doi, alături de alţi medici şi copilotul Răzvan Petrescu, plecau din Bucureşti spre Oradea, unde urma să fie prelevat ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Nimic nu prevestea că pentru cei doi avea să fie ultimul drum.

20 ian. 2022, 09:48
Opt ani de la accidentul aviatic din Apuseni în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la Medicină Aura Ion

În 20 ianuarie 2014, avionul YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit în Munţii Apuseni. Accidentul s-a produs la o altitudine de circa 1200 – 1400 m, în apropiere de localitatea Petreasa, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba.

În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral pentru un transplant.

După ce avionul la cârma căruia se afla pilotul Adrian Iovan s-a prăbuşit, atât el cât şi studenta Aura Ion au cedat în faţa orelor lungi petrecute în frig, a rănilor şi a durerii. Copilotul şi medicii au supravieţuit cu greu.

Victimele şi epava avionului au fost căutate mai bine de cinci ore de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. De altfel, aceştia din urmă, cunoscând bine zona, i-au şi găsit. Din păcate, pentru Adrian Iovan şi Aura Ion a fost prea târziu. Erau deja decedaţi.

Citeşte şi: Romanița Iovan, detalii cutremurătoare despre fostul ei soț. Cum a murit, de fapt, Adrian Iovan

Sora Aurei Ion, studenta care a murit în accidentul aviatic din Apuseni, furioasă la 8 ani de la tragedie: „A pierit sub privirile indiferente și incompetente ale instituțiilor din Romania!”

Mariana Ciucă nu o va uita niciodată pe sora ei, Aura Ion, şi la opt ani de la tragedie reclamă faptul că moartea surorii sale nu a fost nici acum răzbunată. Sora Aurei Ion acuză autoritățile care se ocupă de anchetarea accidentului aviatic din Apuseni că nu au făcut nimic pentru a găsi și pedepsii vinovații.

„Comemoram 8 ani de la Accidentul din Munții Apuseni – accident care a rămas neinvestigat! Aura a pierit sub privirile indiferente și incompetente ale instituțiilor din Romania! Atât s-a putut, am putea spune. Dar nu este așa, avem nevoie de răspunsuri constructive, avem nevoie de o reacție din partea Justiției din Romania, avem nevoie de mai mult decât indiferenta și mușamalizarea de pana acum. Tara aceasta este mâncata de vie de viermele nepăsării, care trăiește in fiecare din noi”, a scris Mariana Ciucă pe Facebook. 

 

Trioţă pentru comemorarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni

Şi Romaniţa Iovan a mers în fiecare an la locul în care a murit fostul ei soţ.

La o zi de la tragedie, horenii au ridicat o troiţă sus în munte, la locul accidentului, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa aici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romanita Iovan (@romanitaiovan)