Opt militari români, răniţi într-un atac sinucigaş în Afganistan. 11 copii şi-au pierdut viaţa în atentat

Opt militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, în Afganistan, după ce au fost prinşi într-un atac sinucigaş, anunţă Ministerul Apărării Naţionale. 11 copiii au fost ucişi în urma atacului.

30 apr. 2018, 09:59
Opt militari români, răniţi într-un atac sinucigaş în Afganistan. 11 copii şi-au pierdut viaţa în atentat

Militarii răniţi au între 34 şi 43 de ani şi sunt pentru a doua sau a treia oară în misiune în Afganistan.

„Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ţinta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). Militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde se află în stare stabilă”, anunţă MApN.

Cel puţin 11 copii adunaţi în jurul unui convoi NATO român, ucişi la Kandahar de un kamikaze

Cei opt sunt: plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganţă Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) şi caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).

Atacul a avut loc în sudul Afganistanului, autorul atacului detonându-se în apropierea unei moschei la trecerea unui convoi militar în care se aflau şi românii, conform unui purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Unsprezece copiii au fost ucişi în urma atacului, iar alte 16 persoane printre care se aflau civili poliţişti şi cei opt români au fost rănite în districtul Daman.

După producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, şi militarii răniţi au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde sunt luate toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de tratament şi îngrijire.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este informată permanent despre starea răniţilor.

Klaus Iohannis, după atacul din Afganistan soldat cu rănirea a opt militari români: Le urez însănătoşire grabnică

Militarii din Câmpulung Muscel se află într-o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceştia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).

Ministrul Mihai Fifor: Cei opt militari răniţi în Afganistan sunt în afara oricărui pericol

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a precizat că cei opt militari răniţi luni în Afganistan în explozia unei maşini-capcană sunt în afara oricărui pericol şi primesc îngrijiri medicale în Kandahar.

„Vestea bună este că toţi cei opt militari sunt în afara oricărui pericol. Suntem în legătură permanentă cu echipa de comandă din Afganistan, pentru a putea fi la curent cu evoluţia stării medicale a colegilor noştri, medicii le acordă ajutorul de specialitate. Leziunile pe care le-au suferit nu le pun viaţa în pericol. Este un eveniment pe care nu ni l-am fi dorit. Mă gândesc cu mare tristeţe şi la militarii noştri, şi la familiile lor, suntem aproape de ei”, a declarat Fifor.

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului.

Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud.