Opt trucuri care chiar funcţionează când îl înveţi pe bebe la oliţă

Dacă ai sta să calculezi câte scutece ai schimbat de când ai devenit mămică, probabil te-ar lua cu ameţeli. Din fericire, vremea scutecelor stă să apună, pentru că, iată, te pregăteşti să-ţi înveţi puiul să meargă la oliţă.

16 feb. 2016, 21:28
Opt trucuri care chiar funcţionează când îl înveţi pe bebe la oliţă

E un moment foarte important pentru voi, si in special pentru tine, fiindca va fi nevoie de toata rabdarea, tactul si viclenia de care esti in stare ca tranzitia sa fie una cat mai usoara pentru bebelus. Iata care sunt cele mai bune 8 sfaturi, testate de parinti, ca sa faci schimbarea cu minimum de stres si cat mai putine „accidente”.

1. Nu iti grabi micutul
Fara discutie, invatatul la olita este o etapa importanta (si binevenita, as putea adauga) pentru copilul tau. De aceea, e bine sa nu il fortezi cand vezi ca nu e pregatit inca, ci sa il lasi sa ajunga aici in ritmul lui. Daca il vei grabi sa renunte la scutece, risti sa pui o presiune prea mare pe el, iar frustrarea – atat a bebelusului, cat si a ta – va duce la reticenta si la esec. Aceasta schimbare nu trebuie sa fie resimtita ca o lupta de niciunul dintre voi, ci mai degraba ca o experienta noua si interesanta pe care o impartasiti. Cat priveste momentul pe care il alegi ca sa faci trecerea de la scutece la olita, ei bine, varsta micutului nu e neaparat un factor decisiv. Unii bebelusi sunt gata sa invete asta la 18 luni, in timp ce altii se pot chinui chiar si la 4 anisori sa se deprinda cu mersul la olita. Fii atenta la semnalele pe care ti le da copilul: daca se arata interesat de olita, incepe sa se ceara singur la ea (adica sa iti spune cand sa il pui pe olita) sau vrea sa ii schimbi imediat scutecelul plin si nu suporta sa stea ud, atunci poti incepe sa faci tranzitia.

2. Pastreaza-ti calmul
Invatatul la olita merge adesea in pas de rac: unul inainte si doi inapoi. Asa ca pregateste-te emotional pentru succese urmate de cate un regres, crize de plans cat incape, incapatanare, mofturi, iar un pic de curaj, inca o renuntare, si asa mai departe. Iar bebelusul s-ar putea si el sa faca la fel.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.