Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

Religia, materie la care elevii au posibilitatea de a alege să nu participe, are de două ori mai multe ore în trunchiul comun decât Fizica, Chimia, Istoria, Biologia și Geografia, potrivit proiectului de planuri-cadru pentru liceu.
Irina Dumitrescu
05 mart. 2025, 16:42
Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

Conform proiectului de planuri-cadru pus în transparență de Ministerul Educației, Religia are 142 de ore în trunchiul-comun al disciplinelor de liceu. Acest număr de ore este de două ori mai mare decât cel al unor discipline care au rămas în trunchiul comun doar pentru o parte din studiile liceale, precum Fizica, Chimia, Istoria, Biologia sau Geografia.

Proiectul planurilor-cadru include, în calculul orelor, și săptămânile Școala Altfel și Verde, în care nu se fac cursuri. Astfel, pentru Religie sunt alocate, de fapt, cu cu opt ore mai puțin, adică 134 în total, notează edupedu.ro.

Același lucru se întâmplă însă în cazul tuturor disciplinelor din trunchiul comun. Fără orele din cele două săptămânile Școala Altfel și Verde, disciplinele de științe, Istoria și Geografia au câte 68 de ore, potrivi aceleiași surse.

Același proiect prevede că o serie de materii rămân în trunchiul comun doar la nivelul claselor a IX-a și a X-a. Pentru clasele a XI-a și a XII-a, respectivele discipline sunt incluse în curriculumul de specialitate la profil real/umanist.

Potrivit cifrelor din proiectul de planuri-cadru, numărul de ore alocat Religiei, 142, este egal cu cel al Limbii moderne 2 și al Tehnologia informației și a comunicațiilor, în timp ce Matematica are doar două ore în plus, adică 144 în total.

Citește și Aparatele electrocasnice care consumă curent electric chiar dacă sunt închise. Nu trebuie să le lăsăm niciodată în priză

Legea învățământului preuniversitar prevede, la Art. 87, că Religia face parte din trunchiul comun în planurile-cadru, inclusiv la nivel liceal. Dar legea menționează această obligație la nivel de planuri-cadru în general, nu la nivel de an de studii.

Același act normativ prevede că participarea la ora de religie este un drept constituțional, fiind însă menționată și posibilitatea elevului de a se înscrie sau nu sau de a-și schimba opțiunea cu privire la frecventarea orelor de religie.

În cazul elevilor care nu participă la ora de religie, Legea prevede că acestora li ”se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”, iar ”situația școlară se încheie fără disciplina Religie”.

Ce prevede legea privind Religia

  • Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor la nivelul unei unități de învățământ, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
  • Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor.
  • Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, și avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educației încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.
  • Ultimul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024) prevede, separat, la Art. 114, că doar că participarea la ora de religie se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare, fără alte precizări.

Miinistrul Educației, Daniel David, aprecia, la începutul anului, că știința și religia sunt cei ”doi piloni” ai bunăstării europene. ”Eu cred că bunăstarea europeană stă pe doi piloni: știința, care produce cunoaștere prin cercetare și o diseminează prin educație, și religia! Poziția mea adversă nu este însă pentru a interzice alte abordări în spațiul public, ci doar să le diferențiem clar, ca mintea oamenilor să nu fie contaminată, iar poporul să înțeleagă că acestea sunt abordări alternative științei și religiei, nu sunt știință (cunoaștere) și religie!”, spunea el.

Citește și Proiect de lege. Statul vrea să controleze prin intermediul băncilor câţi bani pot juca românii la păcănele şi pariuri

DailyBusiness
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
Spynews
Vica Blochina, dată în judecată de fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu! Ce acuzații îi aduce bărbatul, dar și cum se apară blondina! Declarații exclusive
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Produsul delicios, dar care îngrașă cel mai mult. Unii români îl consumă în perioada postului, fără să știe măcar ce conține
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare prezentator. A fost cea mai bună voce a țării. Toți românii l-au iubit
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în fasolea bătută de post ca să iasă cremoasă și cu un gust mult mai bun. Un singur ingredient face o diferență uriașă
DailyBusiness
Taxa de vacanță revine pentru români: Se va plăti din 18 aprilie 2025
Adevarul
Oncologul de 96 de ani care sfidează bătrânețea: „Nu iau medicamente, sar peste prânz, dar niciodată peste desert”
wowbiz.ro
Doliu imens în România! Un mare fotbalist și antrenor a murit fulgerător
Spynews
Despărțire bombă în showbiz! Cezar Ionașcu, izgonit de acasă de soție? Motivul? O amantă! Profesorul în relații nu face ce predică?
Spynews
Dorian Popa, declarații exclusive despre noua iubită! Cât de serioasă a devenit relația celor doi. I-a prezentat-o deja mamei lui
Evz.ro
Cum se va merge la vară pe podul Giurgiu-Ruse. Detalii de ultima oră
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Primele imagini cu Dan Petrescu, după moartea mamei sale. Antrenorul lui CFR Cluj, răvășit la parastas: Gigi Nețoiu, Camora și un preot au fost printre cei prezenți
kanald.ro
Elevii care vor primi burse de 338 de lei în luna martie. La ce sume au ajuns bursele în anul școlar 2024-2025
Cancan.ro
Greșeala care l-a dat de gol pe Cezar Ionaşcu! Ce făcea atunci când soția nu era acasă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a avut dreptate.Anunțul care răstoarnă toate calculele în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Fiica lui Marius Șumudică i-a „liniștit” pe rivalii tatălui ei, după ce a postat un clip „fierbinte”
stirilekanald.ro
"Nu-l găsea bunica prin casă și..." - Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Nicolas, băiețelul de nici patru anișori care a căzut de la etajul al șaptelea. Fratele mai mare face dezvăluiri cutremurătoare
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Sondaj Sociopol. Candidatul surpriză cu care se bate Simion pentru turul 2
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solie către Kremlin: Stimate Tovarășe Președinte Vladimir Putin,