Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

Religia, materie la care elevii au posibilitatea de a alege să nu participe, are de două ori mai multe ore în trunchiul comun decât Fizica, Chimia, Istoria, Biologia și Geografia, potrivit proiectului de planuri-cadru pentru liceu.
Irina Dumitrescu
05 mart. 2025, 16:42
Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

Conform proiectului de planuri-cadru pus în transparență de Ministerul Educației, Religia are 142 de ore în trunchiul-comun al disciplinelor de liceu. Acest număr de ore este de două ori mai mare decât cel al unor discipline care au rămas în trunchiul comun doar pentru o parte din studiile liceale, precum Fizica, Chimia, Istoria, Biologia sau Geografia.

Proiectul planurilor-cadru include, în calculul orelor, și săptămânile Școala Altfel și Verde, în care nu se fac cursuri. Astfel, pentru Religie sunt alocate, de fapt, cu cu opt ore mai puțin, adică 134 în total, notează edupedu.ro.

Același lucru se întâmplă însă în cazul tuturor disciplinelor din trunchiul comun. Fără orele din cele două săptămânile Școala Altfel și Verde, disciplinele de științe, Istoria și Geografia au câte 68 de ore, potrivi aceleiași surse.

Același proiect prevede că o serie de materii rămân în trunchiul comun doar la nivelul claselor a IX-a și a X-a. Pentru clasele a XI-a și a XII-a, respectivele discipline sunt incluse în curriculumul de specialitate la profil real/umanist.

Potrivit cifrelor din proiectul de planuri-cadru, numărul de ore alocat Religiei, 142, este egal cu cel al Limbii moderne 2 și al Tehnologia informației și a comunicațiilor, în timp ce Matematica are doar două ore în plus, adică 144 în total.

Citește și Aparatele electrocasnice care consumă curent electric chiar dacă sunt închise. Nu trebuie să le lăsăm niciodată în priză

Legea învățământului preuniversitar prevede, la Art. 87, că Religia face parte din trunchiul comun în planurile-cadru, inclusiv la nivel liceal. Dar legea menționează această obligație la nivel de planuri-cadru în general, nu la nivel de an de studii.

Același act normativ prevede că participarea la ora de religie este un drept constituțional, fiind însă menționată și posibilitatea elevului de a se înscrie sau nu sau de a-și schimba opțiunea cu privire la frecventarea orelor de religie.

În cazul elevilor care nu participă la ora de religie, Legea prevede că acestora li ”se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”, iar ”situația școlară se încheie fără disciplina Religie”.

Ce prevede legea privind Religia

  • Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor la nivelul unei unități de învățământ, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
  • Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor.
  • Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, și avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educației încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.
  • Ultimul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024) prevede, separat, la Art. 114, că doar că participarea la ora de religie se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare, fără alte precizări.

Miinistrul Educației, Daniel David, aprecia, la începutul anului, că știința și religia sunt cei ”doi piloni” ai bunăstării europene. ”Eu cred că bunăstarea europeană stă pe doi piloni: știința, care produce cunoaștere prin cercetare și o diseminează prin educație, și religia! Poziția mea adversă nu este însă pentru a interzice alte abordări în spațiul public, ci doar să le diferențiem clar, ca mintea oamenilor să nu fie contaminată, iar poporul să înțeleagă că acestea sunt abordări alternative științei și religiei, nu sunt știință (cunoaștere) și religie!”, spunea el.

Citește și Proiect de lege. Statul vrea să controleze prin intermediul băncilor câţi bani pot juca românii la păcănele şi pariuri

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Măsurile fiscale, explicate pe înţelesul tuturor: mai bine angajat decât patron! Antreprenorii, sufocați de noile taxe ale Guvernului Bolojan: ”Măsură nătângă și antieconomică”
Capital.ro
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Anunț pentru tinerii între 16 și 26 de ani. Votul este clar
Playtech.ro
Cele mai frumoase plaje din Croaţia îţi iau răsuflarea. Zici că ai ajuns în Rai, puţini le ştiu, poate doar localnicii
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Litoral cu prețuri uluitoare. Cât a ajuns să coste un meniu
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Guvernul explică tăierile și taxele propuse! Miniştrii Finanţelor, Sănătăţii, Educaţiei, Muncii şi viceprim-ministrul Tanczos Barna, conferinţă de presă privind reducerea deficitului VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs