ORA DE IARNĂ 2018. Când se schimbă ora şi ce efecte are asupra organismului

Trecerea la ora de iarnă se va face anul acesta în noaptea de 27 spre 28 octombrie (sâmbătă spre duminică). Astfel, ora 4.00 a dimineții va deveni ora 3.00. Aceasta schimbare are efecte asupra organismului.

13 oct. 2018, 13:15
ORA DE IARNĂ 2018. Când se schimbă ora şi ce efecte are asupra organismului

ORA DE IARNĂ 2018. Acesta ar putea fi ultimul an în care se va mai lua această măsură. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa. Această măsură ar putea să intre în vigoare începând cu anul viitor. Statele memebre al Uniunii Europene vor avea libertatea de a alege dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau ora de iarnă.

Până în primăvara viitoare, respectiv aprilie 2019, fiecare țară va trebui să decidă în acest sens. Astfel, ultima trecere obligatorie la ora de vară va avea loc duminică, 31 martie 2019.

Modificarea orei oficiale se răsfrânge asupra organismului că schimbarea fusului orar. Pentru cei care dorm în medie 7 ore pe noapte, dezechilibrul va fi nesemnificativ și insesizabil. Însă cei care au un mod de viață mai alert, cu puține ore de somn, cu siguranță se vor simți mai obosiți decât de obicei.

Primul stat care a schimbat ora a fost Germania, în timpul Primului Război Mondial, atunci când țară avea nevoie să facă economie de cărbune. Curând, această schimbare a fost urmată de toată Europa, apoi de Rusia și SUA.

România a adoptat ora oficială de iarnă și pe cea de vara în anul 1932. S-a renunțat la această modificare în 1941, dar ea a fost reintrodusă în 1979. Schimbarea orei în ultima duminică din martie și în ultima duminică din octombrie a fost adoptată în 1997, după statele Uniunii Europene.

Unele date arată că schimbarea orei crește consumul energiei electrice cu 1–4 %: iarnă e nevoie de încălzire și de mai multă lumina în casă, vara e nevoie de climatizare. Prin urmare, cresc și emisiile de dioxid de carbon.

Cum ne influenţează sănătate trecerea la ora de iarnă

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

ORA DE IARNĂ. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.