ORA DE IARNĂ 2022. Ce se întâmplă în această noapte după ce Comisia Europeană a decis să NU se mai schimbe ora

Trecerea la ora de iarnă 2022 va avea loc în această săptămână, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ora 4:00 urmează să devină ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră.

29 oct. 2022, 12:22
ORA DE IARNĂ 2022. Ce se întâmplă în această noapte după ce Comisia Europeană a decis să NU se mai schimbe ora

ORA DE IARNĂ 2022. Ora se schimbă în ultimul weekend din luna octombrie. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la data de 30 octombrie , ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Concret, ora  04:00 devine ora 03:00. Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.

Noaptea va fi mai lungă şi vom dormi mai mult, însă schimbarea vine cu un preţ. Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi.

Până când organismul se adaptează la noul „program”, este recomandată reducerea cafelei, a ceaiului negru/verde, a băuturilor carbogazoase şi energizante.

Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă în weekend cu ora de iarnă. Ce s-a decis la Bruxelles cu schimbarea orei

La câțiva ani după ce propunerea de a pune capăt schimbării orei de două ori pe an în UE a fost lansată pentru prima dată, europenii vor continua duminică să-și dea – din nou – ceasul înapoi. Este puțin probabil ca practica să se schimbe în curând.

ORA DE IARNĂ 2022. Comisia Europeană a dezvăluit propunerea de a desființa schimbarea orei în septembrie 2018, în urma unei consultări publice la care o majoritate covârșitoare a celor 4,6 milioane de cetățeni europeni care au participat au cerut încetarea acestei practici. Propunerea a fost apoi aprobată de europarlamentari în prima jumătate a anului 2019.

„Există o problemă cu lățimea de bandă. Sistemul politic nu poate face față tuturor lucrurilor deodată. Ca să nu vorbim despre Brexit, dar unul dintre cele mai mari exemple este că a fost foarte dificil pentru politica din Marea Britanie să se ocupe de alte schimbări societale în timp ce Brexitul avea loc. Și chiar acum, sistemul european să se ocupe de multe”, a declarat pentru Euronews.com Jakop Dalunde, europarlamentar suedez (Verzi/ALE) și raportor alternativ pentru propunerea de a întrerupe schimbările sezoniere de timp.

Liderii UE se confruntă în prezent cu războiul din Ucraina, care a împins prețurile energiei și alimentelor la noi cote maxime, lovind puternic consumatorii și întreprinderile europene și amenințând să împingă economia în recesiune.

Înainte de asta, a fost COVID-19 și valurile sale succesive, necruțătoare, care au lăsat peste un milion de oameni morți numai în UE și o economie în criză. Prin urmare, timpul pentru a discuta încheierea schimbărilor sezoniere a ceasului a fost limitat.

Ora de iarnă 2022. Schimbarea orei, când ceasurile sunt setate cu o oră înainte la începutul primăverii și cu o oră înapoi toamna, a fost introdusă pentru prima dată în Europa în 1916, când Germania, pe atunci încă în război, încerca să reducă consumul de cărbune, astfel încât ar putea fi folosit pentru fabricile sale de arme.

Majoritatea țărilor vecine, precum și Marea Britanie, SUA și Australia, au urmat exemplul. Practica a fost abandonată în cea mai mare parte în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, dar a fost lansată din nou în anii 1970 din cauza șocului petrolului, într-o încercare reînnoită de a reduce nevoia de lumină artificială și, prin urmare, utilizarea energiei.

O serie de studii au arătat de atunci că impactul său asupra consumului de energie este acum neglijabil datorită în parte progreselor tehnologice. Totuși, sunt tot mai multe dovezi că schimbarea orei are efecte adverse asupra sănătății.

Există, de exemplu, mai multe atacuri de cord și boli digestive și legate de sistemul imunitar în săptămâna următoare schimbării orei. De asemenea, tinde să fie înregistrată o mică creștere a numărului accidentelor de mașină.

Efectele pe termen lung asupra sănătății includ depresia, metabolismul încetinit, creșterea în greutate și durerile de cap de tip cluster.

Asta pentru că „ceasul nostru social”, adică programul în care funcționează societățile noastre, și ceasurile noastre interne, care sunt mai mult sau mai puțin aliniate cu soarele, sunt dezamăgiți.

Acum, întrebarea este din nou pe masă și țările UE ar trebui să o rezolve între ele, potrivit Comisiei. „Revine statelor membre să stabilească timpul legal pe care doresc să aplice, deoarece efectele acestei alegeri sunt probabil să depindă de situația geografică a țării”, a declarat un oficial al Comisiei pentru Euronews

„Prin urmare, fiecare stat membru este cel mai adecvat pentru a face această evaluare, ținând cont de posibilele scenarii pentru alegerea orei legale permanente, de efectele acestora, de rezultatele dialogurilor naționale și ale consultărilor cu alte state membre”, au adăugat aceștia.

„Comisia să facă acest lucru, să se uite la hartă și să vină cu o propunere”, a fost dorința deputeților europeni, potrivit lui Dalunde, pentru a accelera și a facilita negocierile între statele membre. În primul rând, țările UE trebuie să aleagă între ora standard, adică ora de iarnă, și ora de vară.

Coordonarea este esențială pentru a se asigura că vecinii direcți care au în comun meridianele aleg aceeași oră standard și, prin urmare, pentru a „evita un mozaic de fusuri orare, astfel încât să fie mai mult sau mai puțin aranjate într-un mod care să pară omogen, care să nu perturbe piața și schimburile comerciale dintre statele membre”, a declarat pentru Euronews Ariadna Guell, coordonator al Inițiativei de la Barcelona privind utilizarea timpului pentru o societate sănătoasă.

Ora de iarnă 2022. Țările europene împărțite în patru fusuri orare diferite

Inițiativa a venit cu o propunere proprie, care prevede împărțirea țărilor europene în patru fusuri orare diferite, în principal pe baza orei de iarnă actuale.

„Aceste patru fusuri orare sunt cele care aliniază cel mai bine timpul nostru social, ceasul nostru, cu ceea ce noi numim timpul natural – deci timpul corect din punct de vedere geografic, dacă doriți”, a explicat Guell.

„Acestea garantează că fiecare țară are soarele în cea mai înaltă poziție la prânz. În acest fel, putem profita la maximum de orele noastre de viață. Și, de asemenea, pentru că așa este cronobiologia, adică știința care studiază modul în care ritmul nostru intern ne afectează sănătatea. Este ceea ce se spune că este cel mai bun pentru sănătatea noastră colectivă”, a adăugat ea.

Marea Britanie, Franța, Spania și țările Benelux ar urma să se afle sub același fus orar vest-european. Ţările UE din acest fus orar ar urma de fapt să își dea ora cu o oră înapoi față de ora standard actuală, pentru a păstra o diferență de o oră față de un nou fus orar al Azorelor, în vest, și față de fusul orar al Europei Centrale, în est.

Când vom pune capăt schimbării orei?
Pentru ca discuțiile să se reia, subiectul trebuie trecut pe ordinea de zi de către țara care deține președinția rotativă a Consiliului European. Ultima dată când subiectul a fost discutat a fost în timpul președinției finlandeze în a doua jumătate a anului 2019.

„Cel mai bun scenariu al nostru ar fi ca următoarea președinție a consiliului să pună asta pe ordinea de zi”, a spus Guell.

Dacă acesta este cazul, atunci la schimbarea orei s-ar putea renunța în 2025, deoarece ar fi probabil necesară o perioadă de unul până la doi ani în urma unui acord pentru a se asigura că serviciile de transport, inclusiv trenurile și zborurile, își pot adapta orarele.

Însă Suedia își va asuma președinția de șase luni la 1 ianuarie și, potrivit lui Dalunde, șansele să preia dosarul sunt mici. Euronews.com a contactat reprezentanța permanentă a Suediei la Bruxelles pentru comentarii.

Europarlamentarul este totuși încrezător că schimbările de timp din Europa ar trebui să apară înainte de sfârșitul deceniului.

Numai timpul va spune dacă predicția lui se dovedește adevărată.

Ora de iarnă 2022. De ce nu se mai schimbă ora, decizia a venit de la Bruxelles înainte de criza energetică

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2022

În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European publică un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea scoate în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă ne poate perturba ceasul biologic. Mai exact, pot apărea dereglări hormonale, de exemplu ale melatoninei. Aceasta este cunoscută drept „hormonul somnului”. Pot apărea stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.

Simptomele diferă de la persoană la persoană. Printre cele mai frecvente semne se numără:

  • dificultatea de a ne trezi dimineața
    stări de rău
    astenie
    nervozitate generală.

Avem nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă și această schimbare ne poate perturba ceasul biologic.

Ora de iarnă 2022. Oamenii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să schimbe ora. În anotimpul răcoros, acest lucru se face în ultimul weekend din luna octombrie. Ceasul trebuie dat cu o oră înapoi, însă la Bruxelles s-a decis să nu se mai schimbe ora, însă decizia trebuie ratificată în fiecare stat.

În ultimii ani s-a dezbătut subiectul schimbării orei. Țările membre UE ar fi trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Cu toate acestea, nu s-a luat încă o decizie definitivă. România va trece la ora de iarnă pe data de 30 octombrie 2022.

Scopul schimbării este acela de a folosi cât mai mult timp lumina solară, însă specialiștii spun că aceste schimbări pot avea efecte negative asupra sănătății organismului. Revenirea la ora de iarnă se va face la sfârșitul lunii. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00, iar ceasul se va da cu o oră înapoi. În cazul ceasurilor performante, acest lucru se va face automat și nu va fi nevoie de intervenția noastră.

ORA DE IARNĂ 2022. Nu uitaţi să schimbaţi ceasurile, ce s-a decis la Bruxelles cu ora de iarnă

Atunci când trecem la ora de iarnă dormim, de regulă, cu o oră mai mult. Astfel, ziua de 30 octombrie va avea de fapt 25 de ore. Schimbarea orei se face după echinocțiul de toamnă.

Regula generală spune că trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. Vom trece la ora de iarnă pentru ultima dată în 2023? Comisia Europeană are, în orice caz, proiectul. În vara lui 2018, o consultare online a cetățenilor europeni a scos la iveală faptul că 84% dintre aceștia erau în favoarea încetării schimbării orei. Deputații europeni au votat, de asemenea, pentru sfârșitul schimbării orei.

La nivel european se cerea renunțarea la schimbarea orei din cauza efectelor negative asupra sănătății. Experții spun că pentru o perioadă de mai bine de două săptămâni, oamenii se pot confrunta cu oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie.

Modificările apar ca urmare a schimbării din rutina de funcționare a organismului uman. Faptul că ziua este mai scurtă poate duce inclusiv la schimbări de dispoziție. Ca urmare a acestor consecințe negative, mulți credeau că ora de iarnă 2022 va fi ultima de acum înainte.

Când se trece la ora de iarnă în 2022, de unde a pornit totul

În 1907 a apărut pentru prima dată ideea de a limita „risipa de lumină”. Germania va fi prima țară care va introduce o schimbare a orei în 1916, urmată îndeaproape de Marea Britanie și Statele Unite. În 1998, toate țările Uniunii Europene au implementat o schimbare de oră pentru a facilita comerțul. În 2001 a fost adoptată o directivă în vederea armonizării depline. Aproximativ 70 de țări din lume aplică schimbarea orei. Țările apropiate de ecuator, majoritatea țărilor africane, precum și Indonezia nu o folosesc.

În Europa, unele țări nu mai sunt afectate de schimbarea orei, precum Rusia (din 2011), Belarus, Georgia, Armenia (din 2012) sau chiar Islanda. Ucraina a decis să nu schimbe ceasurile în 2011 înainte de a pune din nou sistemul în funcțiune în 2012. Egiptul a abolit schimbarea orei în 2011, iar Tunisia în 2009.

Zile libere 2022, patru minivacanţe pe lună. Ce avantaje are săptămâna de lucru de patru zile, cu vinerea nelucrătoare

Trecerea la ora de iarnă 2022 se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Adică, pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, aveți grijă să dați ceasul înapoi cu o oră. La ora 3, va fi ora 2. Sau puteți aștepta până dimineața, deoarece majoritatea dispozitivelor dvs. electronice se actualizează în general. Se câștigă astfel o oră de somn. Se observă o schimbare de o oră în raport cu timpul solar. Revenirea la ora de vară este programată pentru duminică, 26 martie 2023. Poate pentru ultima oară.

Pentru a vă adapta cât mai repede la schimbarea orei, ideal este să profitați la maximum de soarele zilei. Verificați periodic buletinul meteo pentru a afla programul răsăritului. Acest lucru va face să vă adaptați cât mai mult posibil orei de trezire de dimineață. A fi treaz și activ în perioadele de soare este încă cel mai bun mod de a rămâne în formă maximă. Lumina naturală este cel mai sănătos antidepresiv. Pe de altă parte, razele soarelui favorizează producția de vitamina D de către organismul nostru, vitamină care ajută la asimilarea calciului.

În concluzie, trecerea la ora de iarnă poate fi experimentată foarte ușor pentru orice corp, cu condiția să nu reduceți timpul de somn. Mare atenție la rutinele limitate de timp, cum ar fi vizionarea unui film la televizor seara. În primul rând, dacă nu v-ați obișnuit să vă treziți mai târziu și ceasul deșteptător este încă setat la ora de vară, încercați să luați în considerare acest lucru.

Când vom trece la ora de vară în 2023
Trecerea la ora de vară este deja programată pentru anul viitor. Va fi duminică, 26 martie 2023. În același mod în care mutăm ceasurile înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru ora de iarnă, le vom aduce înainte. De data asta la 2 a.m., va fi deja 3 a.m. Somn cu o oră mai puțin, rapid compensat de seri însorite mai lungi.

Guvernul pregătește noi vouchere sociale pentru români. Cine poate beneficia și când vor fi acordate