Ora de iarnă 2023. Schimbare radicală, UE a decis să nu mai dăm ceasurile înapoi. Ce se întâmplă în România în weekend

În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, România se pregătește să intre în ora de iarnă, iar mulți oameni se întreabă cum va afecta acest schimbare rutina lor zilnică.
Filip Stan
13 oct. 2023, 19:22
Ora de iarnă 2023. Schimbare radicală, UE a decis să nu mai dăm ceasurile înapoi. Ce se întâmplă în România în weekend

Trecerea la Ora de Iarnă 2023 în România se face în ultima duminică din luna octombrie. Schimbarea orei va avea loc la ora 4:00, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 devine ora 3:00.

Această schimbare va face ca acea zi să fie cea mai lungă din an, având în total 25 de ore. Potrivit Convenției fusurilor orare, ceasurile arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă. Diferențele între ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Trecerea la ora de iarnă 2023. Când și de ce trebuie să dăm ceasurile cu o oră înapoi
Deși trecerea la ora de iarnă presupune un beneficiu în privința luminii naturale, mulți oameni se confruntă cu dificultăți de adaptare. Schimbarea orei poate perturba ritmul somnului și poate duce la oboseală și lipsa de concentrare în primele zile. Unii experți recomandă ajustarea treptată a programului de somn, cu câteva minute înainte de culcare înaintea trecerii la ora de iarnă.

Sistemul orei de vară și de iarnă este implementat pentru a ne putea bucura de lumină naturală într-o măsură cât mai mare. În fiecare primăvară și toamnă, ceasurile sunt ajustate cu o oră pentru a se potrivi cu schimbările de lumină. Astfel, în ultimul weekend din martie, la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, iar în ultimul weekend din octombrie, la ora de iarnă, ceasul se dă înapoi cu o oră.

Această schimbare este esențială pentru a economisi energie în perioadele în care lumina naturală este mai abundentă. De asemenea, se dorește să se ofere oportunitatea oamenilor de a se bucura de mai mult timp în aer liber, în special în sezonul cald. Cu toate acestea, procesul de adaptare la schimbarea orei poate fi dificil pentru unii, iar organismul poate avea nevoie de câteva zile pentru a se ajusta la noul program.

 

De peste jumătate de secol, schimbarea orei este o practică obișnuință pentru o mare parte din planetă. Însă, odată cu trecerea anilor, multe țări au abolit ora de vară și au rămas doar cu cea de iarnă. În septembrie 2018, Uniunea Europeană a propus un proiect prin care se dorea eliminarea schimbarea orei. Însă multe țări s-au opus și situația a rămas incertă. Vă spunem în continuare ce se întâmplă cu ora de iarnă în 2023.

Ora de iarnă 2023: ceasurile se dau înapoi, iar noaptea devine mai lungă

În unele țări, ora de vară a fost abolită de-a lungul anilor. Cel mai recent în Siria, Iran, Iordania și Mexic. Din motive complexe, ora de vară nu va fi abolită deocamdată în Germania. Astfel, în ultima duminică din octombrie, adică în noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie 2023, ceasurile vor fi date înapoi. Ora 3:00 devine ora 2:00 și ne putem bucura că putem dormi o oră mai mult dimineața. În acest an, ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore. Se face lumină mai devreme dimineața, dar se întunecă mai devreme seara.

Comisia UE a vrut de fapt să elimine schimbarea oră până la sfârșitul anului 2021. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Abolirea este dificilă, deoarece nu există o majoritate între cele 27 de state membre cu privire la care timp ar trebui să se aplice în viitor. Odată cu sfârșitul schimbării orei, statele membre ar putea decide singure dacă doresc ora permanentă de iarnă sau de vară.

Autoritățile lucrează în prezent la coordonare. Scopul este de a avea reglementări cât mai uniforme pentru a preveni apariția în Europa a unui „petic” temporal cu fusuri orare diferite, care ar aduce dezavantaje economice. Datele pentru schimbarea orei au fost deja stabilite până la sfârșitul anului 2026 – așa că nu se va schimba nimic în reglementările actuale cel puțin până atunci. Ce se întâmplă în continuare este încă neclar în acest moment.

Unde se schimbă ora în 2023?
Ceasurile se vor schimba în 40% din țări în 2023, potrivit site-ului norvegian de informații timeanddate.com. Acesta menționează că majoritatea sunt în Europa. Țările fără schimbări de oră fie le-au abolit, fie nu le-au introdus niciodată. Diferențele de timp nu joacă un rol în imediata vecinătate a ecuatorului, deoarece lungimea zilei variază mai puțin acolo.

Motivul pentru introducerea orei de vară a fost lipsa de combustibil în mijlocul Primului Război Mondial, potrivit The Weather Channel. Schimbarea orei ar trebui să contribuie la economisirea energiei. Inițial a fost un fenomen de război, pe care Germania și, ulterior, alte țări precum Italia și Franța l-au abolit inițial după Primul și Al Doilea Război Mondial.

Ora de iarnă 2023. Se renunţă la schimbarea orei, decizie luată de Parlamentul European
30 de ani mai târziu, Franța a inițiat din nou schimbarea orei în timpul crizei petrolului din anii 1970. În anii următori s-au alăturat toate țările din Europa Centrală. Chiar dacă din ce în ce mai multe țări își iau acum rămas bun de la schimbarea orei, motivul inițial al introducerii acesteia este poate mai relevant ca niciodată în stăpânirea crizei energetice.

În Marea Britanie și Europa continentală, ora de vară pentru 2023 se va încheia la ora 2:00 duminică, 29 octombrie. În SUA și Canada, ceasurile se vor da înapoi duminică, 5 noiembrie.

Dar mai puțin de jumătate dintre țările lumii încă se supun acestui obicei. Aproximativ 140 de țări care au practicat schimbarea orei, de mulți ani au renunțat complet la această obligație.

Țări precum Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia au abolit schimbarea orei. Cu toate acestea, Egiptul a decis luna aceasta să restabilească ora de vară după aproape un deceniu.

Nici ceasurile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu se vor modifica, alături de cele din India, China și Japonia. Aceste țări li se va alătura acum Iordania, după ce autoritățile au renunțat la schimbarea orei la sfârșitul anului trecut.

Trecerea la ora de iarna 2023 – Ce propune UE
În ciuda eforturilor pentru a pune capăt schimbării orei, Uniunea Europeană a rămas împărțită în privința direcției de luat. Cu toate că Parlamentul European a inițiat discuții privind eliminarea acestei practici, europarlamentarii nu au ajuns încă la un consens.

Pandemia a întrerupt discuțiile și a făcut Comisia Europeană să recomande statelor membre să păstreze regulile actuale între 2022 și 2026, pentru a evita un labirint legislativ. Prin urmare, schimbarea orei va continua să aibă loc în toate țările din Uniunea Europeană și Elveția.

Ora de vară a revenit în România în anii ’70, când s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumului de energie electrică. În 1979, s-a instituit ora de vară cu scopul de a economisi energie electrică, precum și pentru a se alinia la practica din țările occidentale. De atunci alternanța ora de vară-iarnă a continuat fără întrerupere până în prezent.

DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Playtech.ro
Amendă până la 12.000 de lei pentru românii care nu respectă această regulă când taie porcul. Legea e clară
DailyBusiness
Rețeta de salată boeuf a lui Florin Dumitrescu. Secretul care schimbă gustul și consistența preparatului
Adevarul
Femeia care a făcut sex cu 101 bărbați într-o zi izbucnește în plâns: „Nu este pentru fetele fragile”. Acum vrea să aibă 1.000 de bărbați în 24 de ore
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în această seară! Probleme majore pe platformele Meta
Cancan.ro
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din Brașov
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România: Am câștigat ceva timp
StirileBZI
Se schimbă bancnotele! Trecerea la Euro, prevăzută din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
SUA oferă ajutor de 20 miliarde de dolari Ucrainei, stârnind reacția critică a Rusiei
MediaFlux
ANUNȚ de la CASA de PENSII pentru SENIORII care primesc BANII pe CARD! Se ÎNTÂMPLĂ JOI, 12 DECEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Rusia poate lovi Carpații cu Oreșnik. Un pilot de testare a numit posibilele ținte ale lui Putin