ORA DE VARA 2015: Cum îţi dă peste cap viaţa schimbarea orei

Publicat: Joi, 12 Martie 2015 13:10 // Actualizat: Joi, 12 Martie 2015 13:10 // Sursa: romaniatv.net

ORA DE VARA 2015: Ora se va schimba pe 29 martie 2015, trecerea de la ora de iarna la cea de vara facandu-se intotdeauna in ultima duminica din martie. Ceasul se da inainte, astfel ora trei dimineata devine ora patru, iar ziua aceea va avea doar 23 de ore. Ziua de 29 martie va fi, oficial, cea mai scurta zi din an. Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) va fi de trei ore.

ORA DE VARA 2015: Află cum îţi poate influenţa sănătatea această schimbare şi de ce este considerată o adevărată povară pentru organismul uman! Pe lângă cele câteva beneficii aduse de această schimbare, se pare că balanţa înclină mai mult către efectele negative generate de ea. Numeroasele studii realizate în acest sens scot în evidenţă motivele pentru care trecerea la ora de vară este o acţiune inutilă şi ne influenţează în mod negativ sănătatea:

1. ORA DE VARA 2015 îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat. 

2. ORA DE VARA 2015 ne perturbă ceasul biologic

Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen. 

3. ORA DE VARA 2015 creşte riscul de infarct cu 10%

Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţiaNew England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

4. ORA DE VARA 2015 creşte rata sinuciderilor la bărbaţi

Un studiu australian apărut în 2008, publicaţia Sleep and Biological Rhythms a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. 

5. ORA DE VARA 2015 creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală. 

De unde a pornit ideea cu ora de vară?

Ideea orei de vară aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. În anul 1784 a scris un eseu numit "An Economical Project" în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. 

Pe când se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6:00 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Apoi, în anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. 

În 1908, prima tentativă de a introduce această regulă s-a făcut în Marea Britanie, însă a fost întâmpinată negativ. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932.

Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară. Doar ţările din zona tropicală, Japonia şi China se numără printre cele care nu au adoptat ora de vară.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
12 mar 15:13
...Ceasul se da inainte, astfel ora trei dimineata devine ora patru, iar ziua aceea va avea doar 23 de ore. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
12 mar 13:27
...lt IE 9]>
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for requests
...
12 mar 13:21
... ORA DE VARA 2015: Ora se va schimba pe 29...
1
EUR
4.8746
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H