ORA DE VARĂ 2017. Cum sunt afectaţi copiii de trecerea la ora de vară

Publicat: Sâmbătă, 25 Martie 2017 17:55 // Actualizat: Sâmbătă, 25 Martie 2017 17:55 // Sursa: romaniatv.net

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară are, de obicei, repercusiuni asupra sănătăţii noastre. Chiar și copiii pot fi afectați: e posibil să fie ceva mai iritabili în această perioadă.

În acest weekend, România trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Schimbarea ne afectează organismul, în special psihicul, modificarea orei fiind resimţită în special de persoanele surmenate. Tocmai de aceea, specialiştii atrag atenţia că numărul de ore de somn trebuie menţinut constant.

„De ce ni se face somn şi ne trezim la aceeaşi oră, în fiecare zi, chiar şi fără un ceas deşteptător? Care este motivul pentru care unii oameni preferă să lucreze dimineaţa şi alţii, după-amiaza? Ritmul circadian este răspunsul la toate aceste întrebări. Acest mecanism complex constituie ceasul nostru biologic, cu ajutorul căruia creierul gestionează activitatea de zi cu zi. Existenţa unui ritm circadian este o constantă în cadrul întregului regn animal. Cercetările realizate cu subiecţi menţinuţi în stare de izolare, fără a vedea lumina soarelui, arata că ritmul circadian uman, în mod înnăscut, are o durată de aproximativ 25 ore. Însă, în mediul natural, ceasul nostru biologic se ajustează constant la ziua de 24 ore, cu ajutorul luminii şi al întunericului: la căderea nopţii, scăderea luminozităţii stimulează la nivel cerebral secreţia de melatonină (hormonul care induce somnul), iar dimineaţa, expunerea la lumina solară produce trezirea organismului", a explicat psihologul Alexandra Ciucu pentru hotweek.ro.

Trecerea la ora de vară afectează atât adulţii, cât şi copiii, care pot fi ceva mai iritabili în această perioadă. Mai ales în prima săptămână după schimbare, pot apărea dificultăţi de adormire la noua oră, calitatea somnului poate fi scăzută. De asemenea, cei mici se pot trezi destul de greu dimineața, iar în timpul zilei pot manifesta un randament mai scăzut la grădiniță sau la şcoală.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
copii efectele trecerii la ora de vara ora de vară
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H