ORA DE VARĂ 2021. De ce nu se mai schimbă ora. Decizie a Comisiei Europene

ORA DE VARĂ 2021. În noaptea zilei de 27 martie vom trece la ora de vară, iar ceasurile se vor da înainte cu o oră. Așadar, ziua de 28 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an.

06 mart. 2021, 12:31
ORA DE VARĂ 2021. De ce nu se mai schimbă ora. Decizie a Comisiei Europene

ORA DE VARĂ 2021.

La sfârşitul lunii martie, ora se schimbă din nou şi dăm ceasurile înainte. După ce modificarea orei a iscat nemulțumiri de-a lungul timpului şi unii specialiști au spus chiar că ar crea probleme de sănătate populației, măsura a rămas în vigoare.
Odată cu schimbarea orei de vară, România este corelată cu orarul practicat în statele UE. Ora oficială de vară, la care vom trece pe 28 martie, a fost introdusă în România pentru prima dată în anul 1932.

Istoria schimbării orei

ORA DE VARĂ 2021. 

În 1932 a fost introdusă pentru prima dată ora oficială de vară. În fiecare an, până în 1939, s-a făcut această schimbare, în prima duminică din aprilie, la ora 00:00 și prima duminică din octombrie, la ora 01:00 (ora locală). Cu toate acestea, între 1941 și 1979, s-a renunțat la ora de vară, până când România a semnat Convenția fusurilor orareÎn 1997, s-a dat Ordonanța 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe tot teritoriul țării noastre.

”În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00”, se arată în Ordonanța menționată.

Ora de vară 2021. Cum se schimbă ora și cu ce noutăți vine acest an

Ţara noastră a semnat în 1979 Convenţia fusurilor orare. Prima dată, schimbarea orei s-a făcut în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916. Au urmat britanicii, care au schimbat ora, apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, schimbarea orei de vară a fost introdusă şi în Statele Unite.

Ora de vară 2021, problemă dezbătută la nivel european

Comisia Europeană a propus desființarea schimbării sezoniere a orei de vară. La data de 26 martie 2019, euro-deputații au votat pentru renunțarea la schimbarea acesteia de două ori pe ani, începând cu 2021. Acum, fiecare țară membră a UE trebuie să decidă pe ce oră va rămâne.

Statele care vor să mențină ora de vară, văr face ultima schimbare în această privință în ultima duminică din luna martie a acestui an. Pe de altă parte, țările care decid să rămână la ora standard își vor schimba ora în ultima duminică din luna octombrie. În cazul în care Comisia Europeană sesizează probleme cu implementarea, poate dispune o întârziere de 12 luni.

Cum ne afectează schimbarea orei

Specialiştii spun că trecerea la ora de vară are de multe ori efecte asupra psihicului și sănătății populației, pentru că oamenii au nevoie de acomodare.

Spre exemplu, spun medicii, sunt persoane care se confruntă cu stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări a orei, deoarece nu se pot adapta repede.