Ora de vară 2021. Românii dau în acest weekend ceasurile cu o oră înainte. Efectele negative pe care le vom simţi în perioada următoare!

Românii vor da ceasurile înainte cu o oră în acest weekend, în noaptea de 27 spre 28 martie. Astfel, ora 7:00 va deveni ora 8:00

26 mart. 2021, 10:40
Ora de vară 2021. Românii dau în acest weekend ceasurile cu o oră înainte. Efectele negative pe care le vom simţi în perioada următoare!

Ora de vară 2021. Ziua de duminică 28 martie va fi cea mai scurtă din acest an. Măsura este luată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate populației.

Ora de vară 2021. Românii dau în acest weekend ceasurile cu o oră înainte

Potrivit unui studiu din 2017, făcut public de către Serviciul de Cercetare al Parlamentului European, nu există nici un beneficiu la schimbarea orei. Mai mult decât atât, acesta provoacă un puternic disconfort asupra populației, totodată generează și perturbări ale transportului. Agricultura, siguranța traficului rutier și efecte negative asupra sănătății umane, sunt unele dintre motivele pentru care se votează renunțarea la schimbarea orei.

în data de 26 martie, 2019, eurodeputații au votat pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021. Țările care preferă să rămână la ora standard sau la cea de iarnă, vor putea pentru ultima dată să își schimbe ora în ultima duminică a lunii octombrie. Coordonările făcute de eurodeputații, vor fi făcute în așa fel încât să nu existe efecte negative asupra pieței.

Când ar putea renunța România la schimbarea orei

Eliminarea trecerii la ora de vară a fost pusă în discuţie în ultimii ani. După un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, în perioada 4 iulie-16 august 2018, şi în care au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri (84% dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an) din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene, aceasta a propus în 2018 abolirea schimbării sezoniere a orei.

Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară. Ţările care decid să menţină permanent ora de vară ar trebui să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard îşi vor schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit www.europarl.europa.eu. În situaţia în care Comisia Europeană va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcţionarea în bune condiţii a pieţei unice, va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a directivei cu maximum 12 luni.

Citeşte şi:  Ora de vară 2021. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în România după decizia Comisiei Europene