Ora de vară 2022. Când trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte și cum ne poate afecta această schimbare

Mai avem câteva săptămâni și va trebui să dăm ceasurile înainte cu o oră. Schimbarea la ora de vară se face în fiecare an în ultima duminică a lunii martie.

01 mart. 2022, 23:38
Ora de vară 2022. Când trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte și cum ne poate afecta această schimbare

Ora de vară 2022. Așadar, anul acesta dăm ceasul înainte în noaptea de 26 spre 27 martie. Ora 03.00 va deveni ora 04.00. Totodată, aceasta este și cea mai scurtă zi din an, dat fiind că ziua de 27 martie va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Ora de vară 2022. Schimbarea orei, de cele mai multe ori, are efect asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Această schimbare poate perturba ceasul biologic, pot surveni și dereglări hormonale (melatonina).  Specialiștii în domeniu consideră că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

În România, ora se schimbă de două ori pe an. Țara noastră este una dintre puținele țări din lume care are două fusuri orare ce se schimbă în funcție de perioada anului și de anotimp.

Ora de vară 2022. Cum ne-ar putea afecta schimbarea orei

  • Pot să apară probleme emoționale – instabilitatea emoțională apare cu ușurință pe fondul oboselii. Dacă schimbarea orei îți afectează somnul, ești expus acestei probleme. Asta pentru că privarea de somn are un impact direct asupra amigdalei – centrul emoțiilor din creier. Așadar, atunci când ești nedormit, ai tendința de a fi mai instabil emoțional, mai nervos și mai nemulțumit.
  • Pot apărea probleme de concentrare – tot din cauza lipsei de somn, poți resimți și probleme de concentrare ori tulburări de memorie în primele zile după modificarea orei, până când organismul reușește să se adapteze.
  • Există un risc cardiac crescut – statisticile arată că există o creștere a cazurilor de infarct miocardic și accident vascular cerebral imediat după ce se trece la ora de vară. Trecerea la ora de vară și pierderea unei ore de somn cresc cu 25% riscul de a face un atac de cord, potrivit unui nou studiu american publicat în 2014 Potrivit Academiei Americane de Neurologie, rata unui AVC ischemic este cu 8% mai mare în primele două zile după trecerea la ora de vară.
  • Și sănătatea mintală poate fi afectată. Un studiu efectuat în 2014 în Germania, publicat în revista Economics Letters, indică o legătură directă între trecerea la ora de vară și bunăstarea individuală. Conform studiului, cercetătorii au descoperit că satisfacția vieții se deteriorează după trecerea la ora de vară. Efectul este și mai intens la persoanele care sunt angajate cu normă întreagă.
  • Schimbarea orei poate duce la creșterea leziunilor la locul de muncă. Potrivit unui studiu din 2009, publicat în Journal of Applied Psychology ilustrează o creștere a incidenței și gravității accidentelor de muncă imediat după trecerea la ora de vară 2.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932. Inițial, schimbarea se făcea anual, în fiecare primă duminică a lunii aprilie la ora 00:00 și în fiecare primă duminică a lunii octombrie la ora 01:00. Aceste modificări au fost în vigoare până în anul 1939. Între 1941 și 1979 România a renunțat la ora de vară până în momentul semnării Convenției Fusurilor Orare.