Ora de vară 2023. Când se dau ceasurile cu o oră înainte. Care este singura zi din an care are 23 de ore

România trece la ora de vară în noaptea de 25 spre 26 martie. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. În urma acestei schimbări, ziua de 26 martie va fi cea mai scurtă zi din an.

24 mart. 2023, 17:29
Ora de vară 2023. Când se dau ceasurile cu o oră înainte. Care este singura zi din an care are 23 de ore

Ora de vară 2023. Trecerea la ora de vară 2023 se face în ultimul weekend din luna martie și la o săptămână după echinocțiul de primăvară. Ora 03:00 devine ora 04:00 în noaptea de 25 spre 26 martie. Astfel, ziua de 26 martie va avea 23 de ore.

Ora de vară 2023. Când se dau ceasurile cu o oră înainte

România marchează, în acest fel, trecerea la ora de vară, astfel ne vom bucura mai mult de lumina naturală. Ora de vară va fi menținută până în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2023, când se va face trecerea la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore. Și revenirea la ora de iarnă are efecte asupra noastră. Oamenii de știință spun că, prin adăugarea unei ore la timpul standard, planeta poate economisi energie.

Schimbarea orei de două ori pe an are efecte asupra organismului uman. Acesta este motivul pentru care, în februarie 2018, membrii Parlamentului European au ridicat problema renunțării la schimbarea orei și au solicitat Comisiei Europene să evalueze utilitatea menținerii acestui sistem. Trei ani mai târziu, Parlamentul European a recomandat statelor membre să renunțe la schimbarea orei, însă guvernele au amânat până acum să ia o decizie în acest sens.

Citeste si ORA DE VARĂ 2023. Anunţ de la Comisia Europeană despre renunţarea la ora de vară. Ce se întâmplă în România

Principalele efecte care apar la schimbarea orei sunt probleme de somn, accentuarea stresului și disconfortului fizic. Studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, a spus Adam Spira, expert în somn, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins – Bloomberg School of Public Health pentru publichealth.jhu.edu.

Totodată, oboseala care apare în perioada de adaptare la noua oră poate duce la probleme de concentrare. S-a constatat că acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.

Cum să diminuezi impactul schimbării orei asupra organismului

Pentru a face adaptarea la noua oră mai uşoară, medicii specialiștii recomandă următoarele:

  • Evitarea consumului de alcool, de cafea și a meselor copioase înainte de culcare
  • Stabilirea unui program de somn care să includă şapte ore de somn. Este extrem de important să te culci şi sp te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi
  • În sâmbăta dinaintea schimbării orei, setează ceasul cu 15-20 de minute înainte de ora la care te trezeai de obicei.
  • Petrece mai mult timp în aer liber. Expunerea la lumină naturală poate scădea senzația de oboseală care se acumulează în timpul zilei.

Citeste si Iată cât de tare ne afectează, de fapt, apetitul ora de vară! Specialiștii trag semnalul de alarmă!