Ora Pământului 2019. Palatul Cotroceni, palatul Victoria şi Palatul Parlamentului sting lumina pentru o oră

Sute de instituţii şi companii sărbătoresc, sâmbătă seară, Ora Pământului, o iniţiativă care vrea să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii. Palatul Cotroceni, Palatul Victoria şi Palatul Parlamentului sting lumina timp o oră, de la 20.30.

30 mart. 2019, 06:20
Ora Pământului 2019. Palatul Cotroceni, palatul Victoria şi Palatul Parlamentului sting lumina pentru o oră

Ora Pământului este o acţiune de mediu iniţiată de World Wide Fund for Nature, iar Camera Deputaţilor este partener al organizaţiei şi participă la acest eveniment chiar de la prima ediţie în România, scrie news.ro. Astfel, iluminatul interior şi exterior al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30.

De asemenea, şi iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt, sâmbătă, timp de o oră, pentru a marca Ora Pământului.

Și guvernul se alătură mișcării: la Palatul Victoria vor fi stinse luminile astăzi, 30 martie, între orele 20.30 și 21.30, anunță guvenul într-un comunicat.

Citeşte şi Cutremure succesive la graniţa României

La rândul său, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, căreia i s-au alăturat primăriile Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Suceava, Siret, Iaşi, Bicaz, Moineşti, Roman. Vaslui şi comuna Victoria, dedicate să reducă cu 40% nivelul emisiilor de CO2 şi sprijinite în cadrul proiectului EMPOWERING să elaboreze Planuri de acţiune pentru energie durabilă şi adaptare la schimbările climatice, au anunţat că vor sărbători, în mod simbolic, sâmbătă, Ora Pământului.

Reprezentanţii E. On România spun că Ora Pământului poate aduce în România o economie de energie de peste 1 milionkilowaţi oră, cantitate care ar putea asigura consumul de energie electrică timp de un an întreg al unei localităţi cu 2.200 de locuitori.

„La fel ca în lumea întreagă, pe 30 martie în România se vor stinge luminile timp de o oră într-un gest simbolic menit să atragă atenţia asupra nevoii tot mai stringente de protejare a mediului înconjurător. Între orele 20:30 şi 21:30 oamenii vor stinge luminile şi vor opri aparatura electrică, demonstrând că pot avea un comportament responsabil şi că astfel pot contribui, prin economia de energie realizată, la diminuarea impactului activităţilor lor de zi cu zi asupra naturii”, arată E. On România.

Programul Naţional Cantus Mundi marchează Ora Pământului în 85 de localităţi din ţară, prin vocile reunite a 12.000 de copii şi tineri hotărâţi ca prin muzică să devină cetăţeni activi ai planetei. Peste 300 de coruri Cantus Mundi se vor implica la nivel naţional, prin intermediul muzicii, în cea mai mare mişcare voluntară de mediu, aderând astfel la o comunitate globală de peste două miliarde de oameni.

La Bucureşti, terasa Promenada Mall se va transforma într-o scenă „electrizantă” pentru ansamblul de percuţie Cantus Mundi, condus de muzicianul Zoli Toth, ambasador Earth Hour în România din 2009 şi formator al Programului naţional. Ei vor evolua alături de cei 200 de copii din corurile Cantus Mundi, coordonate de Teodora Jaworski, solistă a Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Împreună vor realiza un show plin de energie, care va implica toţi spectatorii în sărbătorirea Orei Pământului. După ora 20:30, lumina se va stinge în mall, precum şi în cele două turnuri din vecinătate – SkyTower şi Clădirea Vodafone, iar copiii vor cânta pentru sănătatea pământului.

Evenimentul Ora Pământului a fost organizat, pentru prima dată, în 31 martie 2007, în Sydney, Australia, când 2 milioane de oameni şi 2.100 de companii din Sydney au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: încălzirea globală.

În 2008, Ora Pământului a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii. În 2009 şi 2010 campania globală a evoluat, implicând aproximativ 1 miliard de oameni din peste 4.000 de oraş

e din întreaga lume. Din 2011, Ora Pământului a intrat într-o nouă etapă în care oamenii de pretutindeni au fost îndemnaţi nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

În România, Ora Pământului (Earth Hour) se sărbătoreşte din anul 2009. De la un început relativ timid de 9 oraşe la prima ediţie, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în iniţiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga ţară şi un eveniment popular în viaţa comunităţilor (de) mici şi mari.

Peste 180 de ţări şi teritorii se reunesc, în 2019, pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii, dar şi pentru a inspira oameni, comunităţi, companii şi guverne să acţioneze pentru a stopa declinul biodiversităţii.