Orădean condamnat la 15 ani de închisoare după ce a împuşcat un tânăr în cap

Un bărbat din Oradea care, în luna martie, a împuşcat în cap un tânăr ce l-a surprins la braconaj a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bihor, la 15 ani de închisoare cu executare, el fiind obligat să plătească despăgubiri de 200.000 de euro rudelor victimei, dar sentinţa nu este definitivă.

21 oct. 2013, 20:53
Orădean condamnat la 15 ani de închisoare după ce a împuşcat un tânăr în cap

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, luni, în cazul tânărului de 27 ani din Husasău de Tinca împuşcat în cap, în luna martie, în apropierea fondului de vânătoare Oşand, de către un braconier.

În acest dosar, orădeanul Marinel Bacter a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru omor calificat, braconaj şi deţinere fără drept de armă neletală (fiind vorba de o astfel de armă găsită în locuinţa sa), iar însoţitorul său, Gheorghe Dulău, pentru braconaj şi favorizarea infractorului.

Judecătorul Ovidiu Musta a dispus condamnarea lui Bacter la 15 ani de închisoare cu executare şi a admis în parte pretenţiile civile formulate de familia victimei, obligându-l pe să plătească despăgubiri morale în valoare totală de 200.000 de euro.

Gheorghe Dulău a fost achitat pentru favorizarea infractorului, pe considerentul că faptei de care era acuzat îi lipsea unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Bărbatul a fost condamnat, însă, pentru braconaj şi va avea de executat trei ani de închisoare.

De asemenea, magistratul a dispus confiscarea armelor deţinute de cei doi şi i-a obligat totodată la plata a câte 2.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Potrivit Mediafax, sentinţa nu este definitivă, părţile având termen de 10 zile ca să o atace, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

În luna martie, un tânăr de 27 ani din Husasău de Tinca, care făcea lucrări pentru Asociaţia de Vânătoare Cociuba Mare pe fondul de vânătoare Oşand, a fost găsit mort în pădurea Sititelec, între localităţile Husasău de Tinca şi Oşand. Tânărul fusese împuşcat în cap cu o armă de vânătoare.

După câteva zile, principalul suspect a fost prins şi arestat, iar surse judiciare declarau că era vorba despre un orădean care se afla la o partidă de braconaj împreună cu patru prieteni şi care ar fi recunoscut fapta, susţinând că arma i s-a descărcat accidental în timp ce fugea, încercând să scape de victimă, care l-ar fi urmărit.

Sursele citate spuneau că procurorii aveau însă o altă variantă, cercetările arătând că suspectul ar fi împuşcat deliberat victima. „Victima l-a surprins pe suspect în pădure, l-a urmărit şi chiar l-a filmat cu telefonul. Acesta a tras întâi un cartuş de avertisment în pământ, iar apoi, pentru că victima continua să-l filmeze, ar fi împuşcat-o în cap”, declarau sursele citate.

Procurorii au cerut arestarea şi pentru unul dintre însoţitorii tânărului suspectat de omor, care era acuzat de braconaj, însă acesta a primit interdicţia de a părăsi ţara.

Marinel Bacter şi Gheorghe Dulău au fost trimişi în judecată în 16 mai, Bacter în stare de arest preventiv, iar Dulău, în stare de libertate.